Jak rozpohybovat světla – kolejnicový systém osvětlení

Zpět do kategorie

Lištový systém osvětlení perfektně využijete v komerčním prostoru, kde se často mění rozestavení vystaveného zboží a přitom je vždy třeba mít zboží dobře nasvícené. Kolejnicové osvětlení je proto ideální do showroomů a prodejen s různým zbožím.

V odborných kruzích říkáme kolejnicovým světelným systémům třífázové lišty. Jde o systém metrových či dvoumetrových lišt, ve kterých se pohybují světla. Na trhu můžete zakoupit dva systémy Eurotrack a Global Track. Tyto typy mezi sebou nelze kombinovat.

U nás můžete koupit kolejnicový systém Global Track v bílé a černé barvě. Světla do systému Global Track si můžete koupit kdekoliv u jakéhokoliv výrobce, po té jednoduše vsadit do lišt a pohybovat s nimi ze strany na stranu – co hrdlo ráčí.

Samotné lišty připevníte pomocí závěsných lanek.

Jak se vede proud do lišty?

Do samotné lišty se musí přivést přívod 230V pomocí dvou komponentů.

1. Koncovka s přívodem

Zde je důležité vyprat správně pravou, nebo levou koncovku. Správnou koncovku vyberete podle plánku.

2. I spojky dlouhé s připojením

Spojka slouží k napojení jednotlivých lišt. Můžete vytvořit opravdu dlouhou linii. Pokud nemáte možnost napojit přívodní kabel 230V ze začátku, tak je pro vás I spojka to pravé. Přívod můžete napojit kdekoliv v linii pomocí této spojky.

Jak se propojují lišty?

Již z plánku výše je hned vidět, že lze využít různé druhy spojek mezi lištami. 

1. Spojka krátká

Při použití této spojky docílíte skoro neviditelného napojení dvou lišt mezi sebou.

2. L spojka

Zde si musíte dát opět pozor na výběr pravé a levé strany. Pomocí této spojky lze vytvářet pravé úhly. Lze tedy vytvořit například obdélník, či čtverec.

3. T spojka

4. X spojka

Jaká použít světla?

Track light 3F – Svítidlo lze naklonit na požadovaný úhel, případně otočit. Žárovka není součástí balení. Žárovku naleznete v doporučených produktech u svítidla.

Světla do třífázových lišt Track Light
Světla do třífázových lišt Track Light

JET-T – Svítidlo lze naklonit na požadovaný úhel, případně otočit, je nutné ho doplnit o led žárovkou, která není součástí balení. Žárovku naleznete v doporučených produktech u svítidla.

Pokud vám nevyhovuje ani jedno z námi nabízených svítidel, pak je tu jedna chytrá pomůcka. Jedná se o adaptér na který lze připojit jakékoliv svítidlo, které vás jen napadne. Do adaptéru stačí pouze přivést přívodní kabel od jakéhokoliv svítidla a adaptér poté připnout do třífázové lišty. Pro lepší představu jsme pro vás jedno světlo do adaptéru zapojili. Svítidlo, které bylo vybráno vypadá takto.

Svítidlo závěsné JET , závěs byl odmontován a kabely napojeny do adaptéru viz foto níže. Stejně to můžete provést s jakýmkoliv svítidlem. Ideální pro nasvětlení, některých předmětu z blízka.

Příklad využití třífázového systému v praxi
Příklad využití třífázového systému v praxi
lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.