Jak vybrat LED žárovku do bytu

Zpět do kategorie

Vybíráte LED žárovku do bytu a nevíte na jaké parametry a vlastnosti se zaměřit? V tomto článku vám poradíme, na co při výběru LED žárovky dbát.

Pokud vám nebudou u nás zakoupené LED žárovky vyhovovat, lze je nepoškozené vrátit nebo vyměnit za jiný model.

Výkon

Zatímco u klasických žárovek se orientujeme pomocí výkonu udávaného ve watech, LED žárovky je potřeba vybírat podle světelného toku, udávaného v Lumenech (lm). Je to proto, že spotřeba LED žárovek je o cca 80–90 % nižší než u klasických žárovek.

Čím více lumenů, tím větší svítivost. Přečtěte si o srovnání žárovek a LED žárovek.

S výběrem svítidel pomůže kalkulačka osvětlení T-LED.

Barva světla

LED žárovku můžete vybrat v různých odstínech. Barva světla se udává v kelvinech – čím je číslo nižší, tím teplejší odstín a naopak.

  • Teplá bílá (2 800 – 3 300 kelvinů): nažloutlý až naoranžovělý odstín
  • Denní bílá (5 000 – 6 000 kelvinů): odpovídá barvě denního světla
  • Studená bílá (7 000 – 8 000 kelvinů): může mít až mírně namodralý odstín

Jakou barvu světla použít?

Záleží na tom, který odstín je Vám příjemnější. Obecně ale platí, že teplá bílá se hodí spíše do ložnice či obývacího pokoje, neboť navozuje pocit pohody. Studenější odstíny se naopak hodí do předsíně, koupelny, na toaletu, do kuchyně a do pracoven.

Přečtěte si samostatný článek týkající se problematikou barvy světla.

LED žárovky 12V

Jedná se především o bodové žárovky či modely drobných žárovek. U těchto LED žárovek je nutné dokoupit odpovídající napájecí zdroj. Doporučujeme používat zdroje pro LED. Bodové LED žárovky 12V se nejčastěji používají v místech, kde je z bezpečnostních hledisek nutné použít žárovky s nižším napětím, například některé části koupelen.

LED žárovky 12 V jsou alternativou za klasické 12V halogenové žárovky.


Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

LED žárovky 230V

230V LED žárovky se nejčastěji používají jako náhrada klasických žárovek a bodovek s napětím 230V. Tyto žárovky můžete bez problémů pouze vyměnit za klasické žárovky, není nutné dokupovat žádné další komponenty.

LED žárovky 230V jsou alternativou pro klasické žárovky na 230V.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Rozdíl mezi LED žárovkami 12V a 230V

Základní rozdíl mezi těmito žárovkami je ten, že u 12V žárovek je nutné použít pro správné fungování napájecí zdroj. Doporučujme používat zdroje určené pro LED. U jiných zdrojů může hrozit poškození LED žárovek.

Patice a závity žárovek

Názvy patice a závit jsou často zaměňovanými pojmy. Rozdíl se skrývá v typu umístění do svítidla. Patice se zasunuje, kdežto závit se šroubuje. Oba výrazy označují spodní stříbrnou část žárovek. Závit/patice se musí vždy shodovat s Vaším osvětlením. Informaci o typu patice/závitu naleznete na obalu žárovky. Vzhledem k časté záměně pojmů, budeme pro účely tohoto článku užívat pojem patice, přestože víme, že je to nepřesné označení.

ZÁVIT E14

Závit E14 je označením klasického malého závitu o průměru 14 mm. Tento závit je menší oproti závitu E27, vizuálně se jeví jako užší a také LED žárovky E14 jsou menší. Hovorově se patici říká “miňonka” nebo “malý Edisonův závit”. Žárovky s tímto závitem mají menší příkon (25 W nebo 40 W).

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

ZÁVIT E27

Nejpoužívanější závitem je závit E27 – klasický velký závit o průměru 27 mm. LED žárovka E27 se vyskytuje u všech typů žárovek – klasických, úsporných, halogenových, s LED diodami. Písmeno “E” je odvozeno od příjmení známého amerického vynálezce žárovky –  Edisona.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Patice g4

G4 je nástrčná patice, která se do svítidla pouze zasunuje. Vyskytuje se u LED žárovek na napětí 12V (bodovky), proto se také někdy značí jako LED žárovky G4 12V. Úsporné LED žárovky G4 jsou náhradou pro halogenové žárovky 15 – 30 W.  Číslo 4 udává vzdálenost kolíků – 4 mm.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Patice gu10

LED žárovky GU10 jsou bodovky s klasickým napětím 230V. Písmeno “G” je odvozeno z anglického slova “globular”, písmeno “U” značí tvar žárovky a číslo “10” vzdálenost kolíků 10mm. Některé typy LED žárovek s paticí gu10 jsou stmívatelné.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Patice r7s

LED žárovky r7s jsou lineární dvoupaticové žárovky na napětí 230V. Využívají se jako náhrada halogenových žárovek. Žárovky s paticí r7s velmi často nahrazují žárovky v reflektorech nebo designových svítidlech.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Patice MR16

Patice MR16, také označována jako GU5,3, se vyskytuje u bodovek na napětí 12V. MR je zkratka z anglického sousloví “multifaceted reflector”. Žárovky s paticí MR16 jsou vhodné do prostor, kde je možný kontakt s vodou, např. do sprchových koutů.

Příklady žárovek s touto paticí  z naší nabídky:

Pokud si nejste jistí, podívejte se na Vaši současnou žárovku, měl by tam tento údaj být uvedený.

Rozptyl světla (úhel svitu)

Čím větší úhel, tím větší plochu žárovkou osvětlíte. Například žárovka s úhlem 45° je výrazně směrová a osvětlí konkrétní místo (vhodné např. do lampiček nebo svěšených lustrů nad stolem). Pro osvětlení větší plochy by se hodila např. žárovka s úhlem svitu 120°. Do svítidel, která vyžadují světlo ve všech stranách, je vhodné dát LED žárovku s větším úhlem svitu.

Podrobnější informace o úhlu vyzařování uvádíme v článku Zásady LED osvětlení kuchyně, ložnice, koupelny i chodby.

Zajímá vás, kolik ušetříte výměnou žárovky za LED? Spočítejte si to v naší kalkulačce:

Shrnutí – na co si při výběru LED žárovky dát pozor:

Správná teplota světla – příliš teplý odstín namáhá oči a snižuje koncentraci. Nehodí se tedy do kanceláří a prostor, kde je potřeba navodit pocit denního světla.

Rozměry žárovky – LED žárovka může mít větší rozměr než původní žárovka. Je vhodné si proměřit prostor ve svítidlu a dle něj zvolit LED žárovku.

Napájení – většina LED žárovek je určena k napájení na 230V, existují ale i LED žárovky na 12V, proto buďte při výběru pečliví. Pokud měníte 12V halogenové žárovky za LED žárovky, je nutné většinou vyměnit i napájecí zdroj.

V případě, že vám nebudou u nás zakoupená barva světla nebo světelný tok žárovky vyhovovat, lze žárovky vrátit nebo vyměnit za jiný model.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.