Průvodce LED osvětlením pro akvária

Zpět do kategorie

Protože LED svítidla jsou cenově dostupná a kvalitní alternativa k neekologickým zářivkám, roste jejich využití jako akvarijního osvětlení. Proč je LED osvětlení tolik populární a jak ho správně vybrat?

Proč je LED osvětlení akvárií tolik populární?

Důvodem číslo jedna jsou především uspořené peníze – až 80 % nákladů. V posledních několika letech LED diody zlevnily a díky tomu se staly dostupnější variantou také pro akvaristy. Oblíbené jsou hned z několika důvodů:

  • LED žárovky mají nižší spotřebu než klasické žárovky a zářivky.
  • LED žárovky mají delší životnost (až 50 000 hodin oproti 6 tisíci hodin klasických zářivek).
  • LED žárovky neprodukují teplo, které zbytečně ohřívá vodu v akváriu.
  • LED žárovky mají vyšší intenzitu osvětlení při stejném světelném toku.

Přestože pořizovací náklady na LED osvětlení (např. pásků) akvária jsou o něco vyšší, investice se vrací v úspoře energie v řádu několika měsíců až roku (záleží na spotřebě).

Jak působí osvětlení na ryby a vegetaci?

Častou otázkou při vybavení akvárií LED světly je, zda rostliny a ryby v akváriu dostanou veškerá světelná spektra, která potřebují. Optimálního efektu se docílí kombinací diod různých barev. Co se týče akvarijní vegetace, u specializovaných LED světel často dochází k doslova bujnému růstu (ale záleží na typu rostliny).  Dostačují však i klasické jednobarevné pásky, řada akvaristů používá s úspěchem studenou bílou, případně v kombinaci s teplou bílou.

Hlavní výhodou LED diod je, že neprodukují tolik tepla jako standardní akvarijní světlo. Díky tomu není nutné vodu ochlazovat, což znamená další úsporu energie.

Jak se liší intenzita LED osvětlení?

Obvyklou vlastností žárovek a klasických svítidel je, že rozptyl světla je téměř na všechny strany (mají vysoký vyzařovací úhel). Oproti tomu vyzařovací úhel LED světla se pohybuje od několika stupňů až po častý úhel 120⁰. Díky tomu je intenzita osvětlení mnohem vyšší, než u klasických svítidel a zářivek.

Je také nutné dodat, že výkon klasických zářivek je hodně ovlivněn provozní teplotou. Reálný provoz v akvaristice nemůže zajistit ideální podmínky pro zářivky, a proto je ve skutečnosti jejich světelný tok nižší (především kvůli kumulaci tepla v krytu).

Také u LED žárovek je důležité důsledné chlazení. Navzdory tomu, že vyšší teploty nesnižují výkon LED žárovek tak rapidně, citelně snižují jejich životnost. Proto je důležité dbát na chlazení a dobré zasazení LED osvětlení u akvárií.

Jak vybrat správně LED osvětlení?

Intenzita LED světla

Většina ryb není na světle vyloženě závislá a vystačily by si i se světlem přírodním. Na druhou stranu plošně tvrzení rozhodně neplatí. Především ne kvůli rostlinám – ty vyžadují alespoň 0,308 W na litr akvária.

Obecně nemá smysl kupovat málo výkonné LED pásky, doporučujeme soustředit se na 12W a více.

Mějte na paměti, že ryby se můžou snadno vystrašit nečekaným zhasínáním nebo rozžínáním světla. Vzhledem k nízké spotřebě LED může stačit je pouze utlumit.

Plná světelná perioda by měla být okolo 10-12 hodin. V létě můžeme svítit i 14 hodin.

Nejste si jisti, jaký LED pásek přesně vybrat? Pročtěte si náš článek, ve kterém naleznete všechny potřebné komponenty pro výrobu vlastního LED osvětlení.

Barva akvarijního LED osvětlení

Ideální je kombinace modrých, červených a bílých diod. Ryby ani rostliny nemají s LED osvětlením problém – u rostlin je pouze třeba dbát na to, aby bylo světla dostatek.  U jednobarevných diod a pásků volte spíše studenou bílou.

Osvětlení mořských akvárií

Mořská akvária mohou mít delší denní periodu (až 14 hodin).

Připravili jsme pro vás stručný návod  jak vyrobit levná vodotěsná LED světla pro akvárium z LED pásků.

Určitě se vám také bude hodit seznam všech komponentů, které budete pro výrobu vlastního LED osvětlení potřebovat. Sepsali jsme pro vás, jaké LED pásky jsou nejvhodnější, jaký použít zdroj, proč budete potřebovat bužírku a jaké profily vybrat do tohoto podrobného článku.

Světlo pro fotosyntézu

V našem dalším článku se mimo těchto veličin také dozvíte, jak si vypočítat hodnotu PAR – tedy Photosynthetically active radiation, světlo, které rostliny využívají k fotosyntéze.

Využijte naši interaktivní kalkulačku.

lVšechny články blogu T-LED.cz

8 komentářů u „Průvodce LED osvětlením pro akvária“

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jste schopni mi vyrobit pásek pro akvárium v barevné kombinaci (modrá, červená, bílá) dioda, asi metr dlouhý. Děkuji za odpověď.

  2. Dobrý den ,
    potřebuji poradit ve výběru LED osvětlení na moje akvárium Juwel 180l, kde je originální osvětlení , které je bohužel nedostačující a rostliny některé úplně uhynuly a některé pouze “ přežívají “….. Hledal jsem vhodné hodnoty, které je potřeba mít u tohoto osvětlení LED k těmto účelům , ale nenašel jsem žádnou tabulku ani jiné vysvětlení s nějakými hodnotami a pod. Proto jsem se obrátil s tímto dotazem na Vás …. Děkuji popřípadě za Vaši odpověď a vysvétlení …. S pozdravem

    Luboš H.

  3. Dobrý den,chtěl bych po Vás radu ,jaké pásky použít pro akvarium
    1250x400x300 (dxvxš).Vyrobil jsem si vlastní AL profil 1230mm a osadil 1 RGB páskem,zelený jsem nezapojil.Druhý pásek jsem dal bílý,má 14,4W 12V.
    Zdá se mi,že je to světlo slabé.
    Děkuji za odpověď.

  4. Zdravím mám dotaz chtěl jsem do akvária dát místo zářivky led pásky (obočí od Vietnamců, ale zpozoroval jsem že když svítí ( svítí bílá a k tomu lehce červená modrá a zelená)tak polovina ryb se mi schovává do útrob pod kořen (živorodka ostrotlamá žlutá a černá) a ostatní (endlerky ) zůstávají nahoře u hladiny , je možné že je to nějak dráždí ? Nesvítí to nějak moc jen to přisvicuje zářivce se to nevyrovná. Měl bych to odstranit nebo je to normální jev ?

    1. Dobrý den,

      tento dotaz je spíše na akvaristy, nejsme odborníci na rybičky.

      Děkujeme za pochopení.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.