Jaké parametry sledovat při výběru akvarijního LED osvětlení?

Zpět do kategorie

Současný trh nabízí nespočet možností, přes profesionální osvětlení vyráběné přímo výrobci akvarijních potřeb až po LED osvětlení s mnohostranným využitím. Jste-li nadšeným akvaristou, poradíme, jaké parametry sledovat při výběru LED osvětlení pro vaše akvárium.

Spousta lidí si kupuje svítidla a vlastně ani netuší, co všechny ty údaje uvedené u svítidel znamenají. Pravdou je, že mnohdy ani samotní prodejci, nevědí, co daný údaj značí. Nyní se vám tedy pokusíme, objasnit význam parametrů, na které se máte zaměřit při výběru akvarijního osvětlení.

Základní parametry akvarijního LED osvětlení

V předchozím článku – průvodce LED osvětlením pro akvária jsme se dozvěděli o základních parametrech akvarijního osvětlení jako je výkon a barva LED osvětlení. 

Kromě základních parametrů je dobré zaměřit se i na pokročilejší parametry jako fotosyntetické aktivní záření PAR a stupeň IP krytí.

Další důležité parametry

Fotosyntetické aktivní záření PAR

Světelné spektrum vnímané lidským okem a to, které dokáží rostliny využívat se liší, proto byla pro rostliny zavedena jednotka PAR (Photosynthetically active radiation). Jedná se o světlo, které rostliny využívají k fotosyntéze. 

akvarijní rybičky

Avšak o výkonu pro podporu fotosyntézy se z luxů nedozvíte nic.  Informují vás pouze o tom, jakou intenzitu světla můžete vnímat vlastním okem. Pokud se tedy rozhodnete koupit žárovku do obýváku, zajímají vás luxy, když kupujete osvětlení pro vaše akvarijní rostliny, zajímá vás hodnota PAR.

Využijte naši interaktivní kalkulačku a spočítejte si hodnotu PAR.

Kalkulačka pro výpočet hodnoty PAR

Jak využít hodnotu PAR pro akvarijní rostliny?

  • 20 až 40 PAR na dně akvária – pro pěstování méně náročných rostlin, 
  • 40 až 60 PAR na dně akvária – pro pěstování středně náročných a náročných rostlin,
  • více než 65 PAR na dně akvária – pro pěstování velmi náročných rostlin.

Na závěr

Nezapomeňte, že od 40 PAR je vhodné umělé přidávání CO2, abyste zabránili růstu řas. Při hodnotách od 60 PAR je to pak zcela nezbytné.

lVšechny články blogu T-LED.cz

5 komentářů u „Jaké parametry sledovat při výběru akvarijního LED osvětlení?“

  1. Dobrý den,
    potřebuji natipovat osvětlení akvária o rozměrech 350cm d x 140cm h x 110cm v.
    Rostlinné akvárium zatím neplánuji, ale kdyby došlo ke změně projektu, tak ať to nepředělávám. Dále přemýšlím nad postupným rozsvěcením a zhasínáním. Děkuji s pozdravem Nenjuk.

  2. Dobrý den,
    nešlo by prosím Vaši interaktivní kalkulačku pro výpočet hodnoty PAR u LED pásku doplnit o info, jaké jednotky hodnot (xyz W/m, nebo abc lm/m) mají být v buňkách doplněny?! Pro nás méně chápavé 🙂 díky dík.

    1. Dobrý den, nejsmě si úplně jisti, jestli správně chápeme dotaz, ale ty hodnoty mohou být sečtenya je jedno, jaký modely (hodnoty) pásků vyberete. Ale klidně nám napište email, kde to ještě dořešíme případmě. T-LED

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.