Holka s brýlemí čte knihu

Jaké je nejlepší světlo na čtení?

Zpět do kategorie

Pokud je čtení vaším koníčkem, měli byste si pro něj vytvořit co nejideálnější podmínky. Důležitý je nejen komfort při sezení, ale také správné osvětlení. Jaké světlo na čtení je nejvhodnější?

Pro čtení je vhodné světlo podobné světlu přes den

Ať už si čtete v posteli nebo u vašeho pracovního stolu, měli byste si svítit světlem bez oslnivého efektu. Pro tyto účely nedoporučujeme osvětlení s teplotou chromatičnosti nad 6000 Kelvinů.

Žárovka by měla vydávat takové světlo, které se nejvíce podobá světlu přes den, tedy okolo 6000K (odpovídá studené bílé), nicméně někteří volí spíše světla okolo 4500K, jelikož je jim příjemnější. Pokud plánujete svítit o něco déle, například při studiu či práci, zvolte slabší světelný zdroj. Intenzivní umělé světlo zvyšuje napětí v očích, čímž může následně způsobit únavu a bolesti hlavy.

Jaké vybrat světlo na čtení?

Ideální hladinu osvětlení vám zajistí oblíbené LED žárovky, které se pyšní vysokou životností a nízkou spotřebou energie. Na trhu je k dostání mnoho typů LED žárovek. Pro večerní čtení knih můžete zvolit světla s nižší teplotou chromatičnosti okolo 3 000 Kelvinů – 4W typy LED svítidel.

Světla s vyšší teplotou chromatičnosti (okolo 5 000 Kelvinů) zvolte spíše do místností, kde chcete pracovat – dílny, pracovny, kanceláře. Vyšší teplota světla dokáže zahnat únavu a zvýšit pracovní produktivitu.

Nezkazí se mi oči?

Někteří kritici LED osvětlení zastávají názor, že žárovky s LED technologií vyzařují nezdravé modré světlo, které dokáže vést až k nevratnému poškození oční sítnice.  Z modrého světla však nemusíte mít strach. Vyskytuje se jak v umělé tak i přirozené formě denního světla. Negativní vliv na náš spánkový cyklus i zdraví očí může mít pouze při nadměrném množství. Nicméně stejné doporučení platí například i pro používání telefonů, či sledování televize.

Nadměrné množství modrého světla není charakteristickým rysem všech LED osvětlení, nýbrž těch levných a nekvalitních.

Přečtěte si více o vlivu modrého světla na zdraví vašich očí v našem dalším článku ZDE.

lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Jaké je nejlepší světlo na čtení?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.