Akvárium s rostlinami a rybami

Jak vyrobit LED osvětlení do akvária?

Zpět do kategorie

Mnoho akvaristů řeší, jak dlouhodobě a zároveň co nejlevněji osvětlit akvárium. Častými problémy jsou voděodolnost osvětlení, nedostatečný výkon, přehřívání nebo vysoká cena. Upozorňujeme, že LED pásky s krytím IP68 nejsou vhodné pro osvětlení akvárií, protože nejsou určeny pro dlouhodobé svícení a přehřívají se. Přinášíme vám proto návod, jak akvárium dostatečně a zároveň úsporně osvětlit podle vašich potřeb. Osvětlení dlouho vydrží, ale nebude se přehřívat.

Co budete potřebovat

1) LED pásek, který odpovídá požadavkům na osvětlení vašeho akvária. Nesmí se jednat o voděodolnou variantu! Obvykle jsou vhodné vysoce svítivé pásky SB3-300, nebo dražší pásky CRI-300 s věrnějším podáním barev.

2) Profil, kryt a koncovky k pásku (jednu s otvorem a jednu bez).

3) Napájecí kabel s optimální délkou.

4) Transparentní smršťovací bužírka.

5) Další vybavení: nahřívací pistole, pájka, silikon nebo akvaristické lepidlo.

  • Sepsali jsme pro vás všechny potřebné komponenty pro vytvoření vlastního LED osvětlení akvária v tomto článku. Pročtěte si jej a dozvíte se zde, jaký vybrat zdroj, jaké pásky a proč využít profil a bužírku.

Návod na výrobu osvětlení krok za krokem

1) Připájejte napájecí kabel k LED pásku a pak ho přilepte pomocí samolepící pásky k profilu.

2) Ukončete kryt koncovkami a tou s otvorem protáhněte připájený napájecí kabel.

3) Nasuňte nebo nacvakněte kryt profilu na profil.

Nasunutý kryt profilu na LED pásku.
obr. 1: Takto by měl vypadat váš současný výsledek

4) Připravte si transparentní bužírku, měla by na každé straně přečnívat asi 1 cm přes profil s osvětlením.

5) Vložte profil s osvětlením do bužírky tak, aby vám na každé straně přečníval právě 1 cm

LED pásek vložený v bužírce.
obr. 2: Krok číslo 5

6) Nahřívací pistolí nahřívejte bužírku po celé délce, dokud se nesmrští.

Zahřívání bužírky, ve které je vložený LED pásek.
obr. 3: Krok číslo 6

7) Takto by měl vypadat výsledek po nahřívání:

LED pásek s bužírkou po nahřátí.
obr. 4: Krok číslo 7

8) Posledním krokem je zalepení konců svítidla silikonem nebo akvaristickým lepidlem. Dostatečně konce utěsněte a nechte zaschnout.

Zalepení konců bužírky silikonem.
obr. 5: Poslední krok

Pokud jste se dostali až sem, máte hotovo! Nyní máte osvětlení s krytím IP68, které se bez problému uchladí i při dlouhodobém svícení. Úbytek svítivosti pásku v profilu po použití smršťovačky je 5 % u čirého krytu a maximálně 20 % u krytu mléčného.

Ke svítidlu samozřejmě potřebujete napájecí zdroj a můžete ho dále vybavit stmívačem a ovládáním.

Více k tématu osvětlení akvária:

Pročtěte si náš článek, do kterého jsme sepsali podrobný seznam komponentů k osvětlení akvária, které budete potřebovat pro výrobu vlastního LED osvětlení akvária. Naleznete zde vše od LED pásků až po kryty profilu a kabely.

Společnost T-LED s.r.o. se nezabývá akvaristou, proto prosím veškeré dotazy ohledně rybiček a vhodného barevného spektra směřujte na akvaristická fóra nebo specializované prodejny. Děkujeme.

lVšechny články blogu T-LED.cz

147 komentářů u „Jak vyrobit LED osvětlení do akvária?“

  1. Dobrý den, chtěl bych se zeptat jaké by mělo být světlo do akvárka jestli bílá, denní bílá nebo teplá bílá. Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,
      obecně se používají spíše studené bílé, ale je to také otázka, o jaký typ rostlin a podobně se jedná.
      S pozdravem T-LED s.r.o.

    2. Moje doporučení je to zkombinovat a jak se píše výše, více studené bílé. Já osobně to stále kombinuji i s trubicemi T5.
      – budu mít 2x T5 80W, 2x T5 54W. kombinace bílé/modré, bílé a fialové
      – led 2x pásky Cree 53W studená bílá
      – led SB3-300 1x zelená, 1x červená, 2x modrá, 4x bílá (kombinace)

      ale skutečně pak záleží co bude v AQ, jak je hluboké atd.
      Kamil

  2. Dobrý den,
    zajímá mě využití silnějších led pásků SB3 – 600. Jsou též vhodné k dlouhodobému osvětlení akvária, s provozem 10 až 12 hodin denně? Chci jich dát několik vedle sebe na širší hliníkový profil, jaký prostor mezi nimi má být, aby to bylo možné dostatečně ochladit?
    Děkuji

    1. Dobrý den,
      tyto LED pásky jsou vhodné pro dlouhodobě chlazení. Prostor mezi nimi se takto špatně odhaduje, záleží, jaký ten chladič bude mít tvar (jestli pouze placka nebo jiný tvar), nicméně hrubým odhadem minimálně 5cm. Klidně nám pošlete foto chladiče na info@t-led.cz a prokonzultujeme to.
      S pozdravem
      T-LED

    2. Používám do Akva 150*60*50 3ks pásků CRI 600 o délce cca 130cm s teplotami 2x studená bílá 6500-7000K / 2100 lm / Ra≥93 1x teplá bílá 2700-3200K / 1950 lm / Ra≥91 a rostliny jedou jako blázen. Chlazení je lišta s difuzorem připevněná na jeklový profil. Světlo je umístěno cca 20cm nad hladinou vody z důvodu rozptylu a tvorby řas v horní části akva (plovoucí rostliny). Světlo umístněné nízko nad hladinou o takovém výkonu navíc oslňuje ryby (malý rozptyl a vyšší koncentrace). Udělal jsem nad akva rampu z hliníku (jekl kolem dokola s děleným plechem na vrchu pro krmení a údržbu) a nechal nastříkat z vnější části černou práškovou barvou. V jeklu je vyfrézovaná drážka, kterou je položen profil na akváriu, aby nespadl. Pásky jsou izolovány kolem lišty a koncovky s kabelem akvarijním silikonem a vše svedeno ke stmívači (dle potřeby osvitu) v ceně cca 150,- kč. Takto jedu na plný výkon a rostliny jsou spokojené. Teplá bílá je tam z důvodu pocitově lepšího světla. Celkový světelný tok je cca 8 000 lm. Foto rád zašlu.

      1. Dobrý den,
        zaujal mne Váš článek a rád bych viděl Vaše fotografie.
        Děkuji Kostkan

        1. Dobrý den,

          sekci realizací osvětlení akvárií máme zatím v přípravě. Fotky tedy zatím poskytnout nemůžeme.
          Děkujeme za pochopení

          S pozdravem
          T-LED, s.r.o.

        1. Dobry den pane Petranku.. mohl by jste i me zaslat foto akvaria s led pasky popr i dalsi info o umisteni pasku a typu led pasku,zapojeni a podobne.. mam akvarium se zarivkami a rad bych to predelal na led pasky ,ale chci zachovat klasicke rostliny… Dekuji moc jakykoliv typ a foto.. S pozdravem Petr Petřina
          Email: petr.petrina@seznam.cz

      2. Dobrý den. Prosím o foto Vašeho osvětlení a případně o seznam všeho co jste objednával. Mám podobné akvárium s tlamovci a potřebuji vyřešit osvětlení. 160x60x60 cm. Staré již dosluhuje.
        Mnohokrát děkuji. S pozdravem Jarda. Písek.

      3. Dobrý den,
        mám trochu menší akvárium d120xš40xv50 cm.A chci řešit nové osvětlení led pásky a to Vaše se mě líbí,tak bych poprosil o nějaké fotografie na email frucko@seznam.cz
        Děkuji.

      4. Dobrý den pane Petránek

        Akvárko mám podobných rozměrů 160x50x50 a mám v plánu rovněž ledkové osvětlení. Váš návod je dokonalý.

        Moc Vás prosím o nějaké foto Vašeho osvětení. Návod je napsaný pěkně, ale v fotografie nahradí mnohá slova.

        Předem za kladné vyřízení děkuji Miroslav Horn

      5. Dobry den zakladam akvarium stejnych rzmeru a zaujal me Vas přispěvek na led osvetleni muze te mi prosim poslat foto moc dik Tomas

      6. Dobrý den.Četl jsem v komentářích že jste si vyrobil led osvětlení do akvária.Mohl bych prosím požádat o foto? Děkuji

      7. Dobrý den,
        zaujalo mě řešení Vašeho akvarijního osvětlení.
        Chystám se udělat něco podobného pro akvárko o rozměrech 200x90x65
        Můžete mě prosím poslat fotky pro inspiraci.
        Předem děkuji.
        Malý Vlastimil
        email:malyvlastimil@seznam.cz

      8. Dobrý den.

        Hodně lidí vás otravovalo o fotky osvětlení, omlouvám, že se k nim přidávám. Snad se to povede.

        S pozdravem Pavel

      9. Dobrý den Jardo.
        Protože s tatíkem plánujeme dát “do kupy” velké akvárko, hledáme vhodný typ osvětlení. Váš článek mě zaujal, ale moc dobře si nedovedu představit to, co popisujete. Tímto Vás tedy chci požádat o zaslání fotek, je-li možno. Díky a zdraví Martin.

      10. Dobrý den,zaujalo mě vaše osvjetlení akva. mohl bych vidět fota…já porád řeším osvětlení na mém 300l akva… a už nevím kolik lumelu bych měl mít pro kobercové kytky.Děkuji

      11. Dobrý den
        Řeším problém s osvětlením rostliny mi nejdou a nejdou.Mohl bych Vás požádat o foto jako mnozí kolegové.
        Předem děkuji Smejkal

      12. Ahoj a tyto pásky jak je uvedeno výše v liště a bužírce se dají dát na plastový kryt akvária ze spodu?Nebo jak se tohle řeší?Aby se to chladilo i když je to vlastně pod krytem…
        Nebo jak to řešit,když bych rád dal ledky pod kryt akvária

        1. Dobrý den,

          bužírka nezabrání tomu, aby teplo od led pásku z profilu neodcházelo. Pokud budete instalovat led profily nad hladinu, tak určitě do bužírky.

          S pozdravem
          T-LED s.r.o.

      13. Dobrý den.Mam akva 180x60x60.Take řeším osvětlení u tlamovcu.Muzu také poprosit o foto? Předem děkuji Skoupý.skoupy1@centrum.cz

      14. Dobrý den, prosím Vás pošlete mi foto jak vypadá osvětlení vašeho akvária. Děkuji moc.

      15. Dobrý večer,

        pokud ještě akva máte, mohl byste mi poslat foto upevnění LED na jekl, foto hliníkové rampy na osvětlení , foto vyfrézované drážky a stmívače?
        Chystám se na akva podobných rozměrů.
        Děkuji
        Pavel Charvát

        Váš komentář
        Používám do Akva 150*60*50 3ks pásků CRI 600 o délce cca 130cm s teplotami 2x studená bílá 6500-7000K / 2100 lm / Ra≥93 1x teplá bílá 2700-3200K / 1950 lm / Ra≥91 a rostliny jedou jako blázen. Chlazení je lišta s difuzorem připevněná na jeklový profil. Světlo je umístěno cca 20cm nad hladinou vody z důvodu rozptylu a tvorby řas v horní části akva (plovoucí rostliny). Světlo umístněné nízko nad hladinou o takovém výkonu navíc oslňuje ryby (malý rozptyl a vyšší koncentrace). Udělal jsem nad akva rampu z hliníku (jekl kolem dokola s děleným plechem na vrchu pro krmení a údržbu) a nechal nastříkat z vnější části černou práškovou barvou. V jeklu je vyfrézovaná drážka, kterou je položen profil na akváriu, aby nespadl. Pásky jsou izolovány kolem lišty a koncovky s kabelem akvarijním silikonem a vše svedeno ke stmívači (dle potřeby osvitu) v ceně cca 150,- kč. Takto jedu na plný výkon a rostliny jsou spokojené. Teplá bílá je tam z důvodu pocitově lepšího světla. Celkový světelný tok je cca 8 000 lm. Foto rád zašlu.

      16. Dobrý den.
        Chci se nechat Vámi inspirovat a rád využiji Vaše zkušenosti a nabídku k zaslání foto, viz k zmíněnému LED osvětlení, které uvádíte jako spolehlivé a funkční osvětlení Vašeho akvária.
        Děkuji za ochotu podělit se.

        S pozdravem Chromek

        1. Dobrý den,

          odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

          S pozdravem
          T-LED s.r.o.

  3. Zdravím, chci si pořídit led páskové osvětlení dlouhé 50cm, je možné si je u vás obědnat a nebo zašlete samotné komponenty? děkuji Jindra.

    1. Dobrý den,
      LED pásky prodáváme po celých metrech. Pokud byste chtěl LED pásky upravit na 50 cm nebo i jinak upravit, rádi to pro Vás uděláme. Popište nám případně vše na email info@t-led.cz a určitě se domluvíme.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  4. Dobrý den , prosím o Vaše doporučení osvětlení LED páskami akvária 120 cm délky,
    50 cm výšky , když osvětlení zářivkami mi bylo doporučeno minimálně 60W a více.
    A pokud by bylo možné dát 2 pásky tak 5 – 10 cm vedle sebe . To by bylo ideální.

    Děkuji

    1. Dobrý den,
      pokud Vám bylo doporučeno využít zářivky min. 60W, pak můžete využít LED zářivky, které nahrazují klasické zářivky v poměru 1:1. V případě, že byste volil raději variantu LED pásků, pak je zde důležité vybrat správné barevné spektrum. Prosím o kontaktování na email info@t-led.cz , kde bychom Vám poslali odkazy na produkty, které se na osvětlení akvárií používají.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  5. Dobrý den,mohli by jste mi prosím poradit jaký typ led pásků do akvária délky 1m a mělo by to nahradit cca 70w?děkuji

    1. Dobrý den,
      na akvárium většinou doporučujeme pásky nejvýkonnější SB3-600, které mají 20W/m. Napište nám na email info@t-led.cz rozměry akvária a mohu Vám zaslat další produkty, které s osvětlením akvárií souvisí.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

      1. Dobrý den,mohli by jste mi prosím poradit jaký typ led pásků do akvária délky 1m a mělo by to nahradit cca 70w?děkuji

        Dobrý den
        Mám stejný dotaz jako tento výše uvedený ,ještě bych připojil o možnost barevných led,tj.+modrá a červená.To vše max. výkon 60W.
        Děkuji
        S pozdravem
        Barbořík Dušan

        1. Dobrý den,

          napište nám prosím na email info@t-led.cz velikost akvária, ať máme aspoň představu, kolik 1m LED pásků bude třeba.
          S pozdravem
          T-LED s.r.o.

  6. Dobrý deň mám akvarko z rozmermi 100x50x50 to je 250l.Chcel by som tam svetlo v led paskach nejakých 120w pre náročné červené a kobercovku rastlinky.Vedeli by ste my poradiť.

    1. Dobrý den,

      rádi poradíme. Pošlete nám tuto poptávku na email info@t-led.cz a pošleme Vám všechny doporučené produkty pro osvětlení.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  7. Dobrý den,prosim o radu ..potreboval bych 2oow osvetleni do akvaria,je mozne takovi vikon v led paskach…dekuji

    1. Dobrý den,
      u LED světelných zdrojů nejde o výkon, ale o světelný tok v lumenech. Napište nám na email info@t-led.cz velikost akvária a jaké osvětlení máte v akváriu nyní. Podle toho se pokusíme sestavit vhodné osvětlení.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  8. Dobrý pozdní večer,omlouvám se za čas,ale jsem tu po práci.Zacinam s akvaristikou a chtěl bych se zeptat na nějaké led pásky na akvárko.Jsou možné i barevné?Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,
      Napište nám na email info@t-led.cz rozměry akvária a ještě si zjistěte, jaké barevné spektrum Vaše ryby a rostliny vyžadují.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  9. Dobrý den,
    Chtěl bych udělat osvětlení tak aby splňovala 400-780nm, 6000K(možná 1000K),příkon 50-65W. Akvaríum bude velké 120x50x60 (DxŠxV). Bude to uzpůsobeno pro růst rostlin. Můžete poradit s výběrem led pásků? Šlo by udělat program na svítání ?
    Děkuji za vaši nabídku

    1. Dobrý den,
      na email Vám zašlu navrhované LED pásky, u kterých lze volit intenzitu osvětlení a barevné spektrum. V nabídce máme programovatelný stmívač. Prostudujte si zaslanou nabídku.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  10. Dobry den

    pri pouziti RGB kitu s IR ovladacom + obycajny casovac do zasuvky, LED pas sa po obnoveni dodavky prudu znova zapne + je tam nastavena rovnaka farba ci treba dokupit programovatelny modul na cas specificky pre led.

    Dakujem za odpoved

    1. Dobrý den,
      pokud se bavíme o některém z našich ovladačů, tak mají paměť posledního nastavení po odpojení napájení a znovu připojení všechny.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  11. Dobrý den, který z pásků SB3-600, CRI-600 bude vhodnější pro akvárium? Jak nadimenzovat celkový výkon svítidla? Velikost akvária je 122*45*50cm (d*š*v), tedy hrubý objem kolem 275 litrů. Jaká je spektrální charakteristka vlnových délek pásků v případě studené bílé a teplé bílé vašich pásků? Předem děkuji uctivě za odpověď případně i za konkrétní návrh vhodného řešení (na email).

    1. Dobrý den,
      Použít můžete oba pásky, samozřejmě u led pásku CRI-600 je lepší podání barev. Dle mého názoru stačí SB3-600 a barvu studenou bílou. Do emailu Vám zašlu soubor, ve kterém jsou vlnové délky obou pásků.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  12. Dobrý den.

    Je nutné dávat panel do bužírky, když bude akvárium pod krytem ? Už mi bylo i poraděno, abych nedávala koncové krytky, kvůli srážení vlhkosti z tepla uvnitř lišty.

    1. Dobrý den,
      Nevíme úplně přesně, co si máme představit pod panelem, ale jelikož byste měla bužírku dát cca 1cm přes okraj a zalepit akvaristickým lepidlem (nejlépe) právě proti průniku vlhkosti, koncovky tedy můžete klidně použít. Pokud je mezi osvětlením a akváriem například sklo, bužírku použít nemusíte.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  13. Dobrý den,mám akvárium 100*40*40 chtěl bych nahradit osvětlení 2*39w t5 led osvětlením.Moje představa je 2*metr LED pásku SB3-600.Potřebuji poradit jestli to bude dobra náhrada a co všechno k tomu přiobjednat. Předem děkuji.

    1. Dobrý den,

      určitě je tato varianta možná. Na e-mail Vám zašleme všechny potřebné komponenty pro zapojení a možnost regulace intenzity osvětlení.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

      1. Dobrý večer, mohl bych poprosit o zaslání stejné varianty i na můj mail? Mockrát děkuji.

  14. Pekný deň prajem. Mám záujem o kúpu programovateľný ovládač USB 5CH 20A pro LED. Svetlá budem mať 2xChihiros led rgb 12V – 37W. Tieto svetlá môžem mať napojené každé zvlášť na iný kanál. Chcem u vás zakúpiť aj RGB pásik ktorý by bol v controlleri zapojený zvlášť (napr.3 kanál), ktorý by som používal ako nočné osvetlenie (1m). Môžete mi doporučiť aký pásik a čo všetko k programovateľnom ovládači USB 5Ch budem potrebovať (zdroj,zosilovač atď.). Bude sa dať každá farba z pásika k ovládaču zapojiť zvlášť? Ak by bola možnosť aj nákres napojenia. Čítam rôzne fóra a čím dlhšie čítam tým viac tomu nerozumiem. Preto chcem konkrétne veci od vás aby to fungovalo. Doma mám akurát spomenuté 2 svetlá chihiros RGB.

    1. Dobrý den,

      Zapojení pro tento ovladač je takové. V případě RGB pásků, tedy Vašem případě musíte na každý kanál zapojit zvlášť jednu barvu, pokud barvy do kanálu spojíte, pásek bude svítit bíle, případně barvou takovou , jaké zapojíte do kanálu barvy (červená + modrá = do růžova apod). Tedy RGB pásek má 4 kablíky R G B +. Tím pádem máte ihned využité 3 kanály pro R, G, B. Budete tedy muset mít zřejmě více ovladačů a každý si zvlášť naprogramovat. Pokud byste měl další otázky, zašlete je prosím na email info@t-led.cz .

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  15. Dobrý den, váš nápad umístit na stránky návod na jednoduché osvětlení akvaria pomocí LED pásek je perfektní a přišel mi velmi vhod. Použil jsem metr LED-pásky s adekvátním adapterem BX-1201000, 12V, 1A a vše mi téměř rok fungovalo skvěle. V minulém týdnu mi ale světlo začalo svítit přerušovaně – bliká. Když jsem adapter připnul na kratší pásek stejného typu, blikání přestalo. Po vrácení se jev opakuje. Kde je chyba? V LED-pásce nebo odchází trafo?

    1. Dobrý den,
      pokud se Vám tento jev projevil po roce svícení a na kratší pásek funguje bez problému, tak je to bohužel zdrojem. Pokud jste měl vhodně zvolenou rezervu na zdroji, tedy minimálně 20% zvážil bych možnost zdroj reklamovat.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  16. Dobry den prosím o radu jaké pásky koupit pro nano akvárium v velikosti 300x300x400, rad bych v něm dostatečně osvitil jak ryby tak i rostliny. Dekuji

    1. Dobrý den,

      jelikož jsme prodejci LED osvětlení, nikoliv specialisté v oboru akvaristiky, tak Vás požádám o upřesnění barevné varianty světla pro zmíněné akvárium na email info@t-led.cz ,poté jsem schopen nabídnout jak LED pásky, tak celkové zapojení.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  17. Dobrý den,
    vcelku pěkně popsáno, ale nedá mi to, když se to zataví do bužírky, tak se ten ALU profil musí o dost hůř chladit ?? Alespoň jako mě laikovi to tak přijdě, když je to uzavřený a teplo se předává do prostoru přes tu bužírku. jinak se mi to libí, ale tohle mě trochu odrazuje to dávat do bužírky. Jak je to v praxi, funguje chlazení LED přes profil v dostatečně, respektive spíš chlazení samotného profilu ?

    děkuji Hugo

    1. Dobrý den,
      důležité je při sestavování osvětlení pro akvárium pásky uchránit před vlhkostí. Je varianta i zalitých pásků s krytím IP50, nicméně se tyto pásky nechladí dobře, i když je máte na hliníkovém profilu. Z toho důvodu je doporučená varianta s led páskem s krytím IP20 v profilu a celý profil poté v bužírce. Co se týče chlazení, tak je zde důležité to, že je pásek nalepen na hliníku a ten odvede teplo z led čipu na sebe. Bužírka samotná neudržuje teplo uvnitř, jelikož to není izolant.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

      1. tím že není bužírka izolant předpokládám tepelný izolant… OK, děkuji za odpověď, vyzkouším, mě šlo spíš o to, že ten profil to teplo musí taky nějak do okolí odevzdat a netušil jsem, jak hodně bužírka přenosu tepla do okolí brání, protože si myslím, že přenos bude horší než rozhraní hlíník – vzduch.

  18. Dobrý den,
    nedochází k přehřívání, když se led pásky uzavřou do bužírky ? Dle mého laického názoru se teplo nemůže tak snadno z AL profilu chladit vzduchem.

  19. Dobrý den,
    Rád bych nad své akvárium (100/40/40) přidal modré a červené led světlo pro vybarvení rostlin. Jak to nejlépe provést? Předem děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,

      na email Vám zašlu produkty, které bude třeba zakoupit. Návod na montáž máme v článku.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  20. Dobrý den, prosím o návrh osvetleni akvária 120x45x40. Chtel bych nahradit zářivky ve standartním plastovém krytu 2xdvěma pásky 1m CRI studená bílá + 1m CRI teplá bílá + červný a modrý pásek pro zvýraznění barev a nějaký ten programovatelný stmívač. Zajímal by mne Váš názor na umístění do krytu cca 5cm nad hladinou nebo budu muset vyrobit nový kryt a umístit svetlo do větší výšky abych neoslnoval rybičky.

    1. Dobrý den,
      nejsme odborníci v oboru akvaristiky. Nicméně , pokud víte, jakou barvu světla rybičky a rostliny ve Vašem akváriu potřebují, zašleme Vám na email konkrétní typy led pásků a jejich příslušenství.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  21. Dobrý večer, prosim o návrh sestavy osvětlení akvaria v delce 90cm. Momentálně 2x zarivka 25w což je nedostatečné. Hledám nahradu za akvaria.cz/eshop/osvetleni-akvaria/juwel-helialux-led-920-35w-913mm Děkuji

    1. Dobrý den,
      u svítidla, které jste nám zaslal jsme nenašli potřebné údaje ke správnému zvolení LED pásků. Na email Vám tedy zašleme sestavu LED osvětlení, které bylo použito u podobného typu akvária.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  22. Dobrý den,
    chtěl bych v krytu akvária vyměnit klasické zářivky 60cm za LED trubice, jaký je rozdíl v průměrech trubic? Izolace je tvořena těsněním na koncích trubice.

  23. Dobry den…mal som zaujem o osvetlenie mojho malawi akvaria 200x70x50. Chcel by som tam 2m Led pasika SB3-300 studena biela a meter led pasika modrej farby…aky zdroj a stmievac by vyhovoval na tuto zostavu aby stmievalo obidve farby naraz,popripade kazdu zvlast?? Za odpoved velmi pekne dakujem…Ladislav

    1. Dobrý den,
      Pokud se jedná o klasické zářivky s paticí G13, tak se z pravidla prohodí startéry za LED, které jsou součástí každé zářivky v balení. U této zářivky s paticí G13 jsou průměry stejné , nicméně kvůli izolaci by se Vám tato zářivka mohla hůř instalovat, ale není problém zářivku v originálním obale vrátit.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o

  24. Dobry den…mal by som zaujem o osvetlenie mojho malawi akvaria 200x70x50. Chcel by som tam 2m Led pasika SB3-300 studena biela a meter led pasika modrej farby…aky zdroj a stmievac by vyhovoval na tuto zostavu aby stmievalo obidve farby naraz,popripade kazdu zvlast?? Za odpoved velmi pekne dakujem…Ladislav

    1. Dobrý den,

      Odpověď zašleme v e-mailu společně s doporučeným příslušenstvím a ovládáním, které požadujete.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  25. Dobrý den.Prosím potřeboval bych poradit.Dělám vnukovi loutkové divadlo a chtěl bych udělat osvětlení.Šířka je 75cm.Světlo bílé,barevné/červená,zelená,modrá /stmívání.Děkuji za radu.Štěrba Jan Zadní Mostek33

    1. Dobrý den,
      zašlete nám fotku divadla na e-mail : info@t-led.cz pro lepší představu výroby osvětlení. Poté Vám zašleme doporučené výrobky.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  26. Dobry den. Mam akvarium velkosti 80x35x45cm. Momentalne je osvetlene jednou 60cm ziarivkovou trubicou. K nej by som chcel pridat nejake to led osvedlenie(asi jeden 75cm pasik, pripadne 2). Mozete mi napisat ake komponenty k tomu potrebujem? Pripadne co navyse k tomu ak by som chcel aj stmievanie. Dakujem

    1. Dobrý den,

      zářivka bude mít určité lumeny. Bylo by dobré je zkusit zjistit, aby byla svítivost LED pásků co nejvíce podobná právě zmiňované zářivce. Pokud je dohledáte, zašlete nám je na e-mail info@t-led.cz

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  27. Dobrý den, prosím o návrh osvetleni akvária 120x40x50. Chtel bych 2xdvěma pásky 1m CRI studená bílá + 1m CRI teplá bílá + červný a modrý pásek pro zvýraznění barev a nějaký ten programovatelný stmívač.Rostliny do akvária vyžadují modrou část spektra- 5800K+ a méně červené, tak bych chtěl kombinaci 2:1-6000K/2800K.Nebo jestli mě poradíte jinak budu rád.Děkuji.

  28. Dobrý den,
    mám dotaz na postupné zhasnutí akvária.
    Vždy když osvětlení zhasne tak se většinou rybky lekají.
    Máte v nabídce nějaký, vypínač/stmívač který by rozsvěcoval a zhášel osvětlení plynule ?

    Děkuji

  29. Dobrý den,
    prosím o návrh osvětlení v provedení kombinace studená bílá, teplá bílá, modrá a červená, eventuelně UV ve Vámi navrhovaném poměru.
    Akvárium je 1 m dlouhé, tak že pásky by měly být dlouhé do 90cm,
    ale vysoké 70cm, tak že chci vysokou svítivost a regulaci.
    Prosím o několik cenových variant.
    Děkuji

  30. Dobrý den,
    Chtěl bych udělat osvětlení tak aby splňovala 400-780nm, 6000K(možná 1000K),příkon 70-90W. Akvaríum bude velké 160x50x50 (DxŠxV) a světlo by mělo být v nějakým profilu zavěšené asi 10 cm nad akvariem Bude to uzpůsobeno pro růst rostlin. Můžete poradit s výběrem led pásků? Šlo by udělat program na svítání a stmívání popřípadě noční světlo ?
    Děkuji za vaši nabídku

  31. Dobrý den,potřebuji poradit s led osvětlenim na 54L a 112L akvarium.Děkuji a přeji pěkný den. Libor

    1. Dobrý den,

      odpověď budeme směřovat na Váš e-mail.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  32. Dobrý den . Mám nově založené rohové akvárium 150×150 cm .. V něm africký cichlidi (Aulonocara) bez rostlin . Jak co nejlépe akva osvítit aby vynikli hlavně barvy ryb . Mám udělat pasek ve předu i uprostřed ? Pouze bílá či v kombinaci z modrou ? děkuji

  33. Dobrý deň,
    prosím Vás o návrh LED osvetlenia s reguláciou v kombinácii studená biela, teplá biela, modrá a červená vo Vami navrhovanom pomere. Akvárium je 108 cm dlhé vysoké 70cmm. Rastliny budú nenáročné.
    Jedná sa veľkosťou asi o podobné akva ako p.Karel Vodička z 22.1.2018.
    Vopred ďakujem.
    prodev@prodrev.sk

  34. Dobrý den. Když dám LED pásky do difusorů, mám je lepit ještě na hliníkový profil nebo chlazení zajistí difusor?

    1. Dobrý den,

      pásky je zapotřebí lepit na hliníkové profily, difuzor slouží pouze jako ochrana a rozptýlení LED čipů.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

      1. Díky…samozřejmě jsem použil špatnou terminologii 🙂 když tedy pásek nalepím do hlinikoveho profilu, který nabízíte a celé to zatavím do smršťovačky, už to nemusím lepit na další “chladič”, ale můžu to dát rovnou na kryt akvaria?

  35. Dobrý den,budu zakládat akvárium o rozměrech 150x60x60cm kde budou nenáročné rostliny.Prosím o radu ohledně osvětlení.Díky David.

    1. Dobrý den,

      odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  36. Dobrý den,
    asi před rokem a 1/2 jsem udělal osvětlení dle vašeho návodu pomocí “smršťovačky”. Tak bohužel časem vytvrdla a popraskala. Tedy těsnící a izolační vlastnosti 0. A v důsledku toho již “odešlo” i část (asi 30cm z celkových 200cm) ledek. Takže se chystám, jsem okolnostmi donucen, předělat to znovu a asi jinak.
    A pozdravem Ivan

    1. Dobrý den,

      opravdu jste první, který nám tento problém zmiňuje. Pokud jste dodržel postup instalace bužírky, nemůže se to stát. Pošlete nám prosím na email info@t-led.cz fotografie a popište nám samotnou instalaci.
      Děkujeme
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  37. Dobrý den
    Mám rostlinné akvárium 60x60x160 a chtěl bych poprosit o pomoc,s rozvrhem osvětlení pomocí led pásků.
    Mám akvarium s méně náročnýma rostlinama a momentílní osvětlení 3x zářivkami 150cm T8.
    Děkuji Luboš

  38. Dobrý den. Mám rohové akvárium Juwel 190l. Jak nejlépe vyřešit osvětlení? Vyrobit tzv.rampu? Nebo můžu na kryt akvária vlepit led pásky v profilu s bužírkou? Děkuji

    1. Dobrý den,
      rozhodnout se můžete pro obě varianty, nicméně v návodu výše popisujeme návod na sestavení a stačí ho jen upevnit ke krytu akvárka. Vyrábět rampu znamená další práci, čas a investované peníze. Rozhodnutí je ovšem na Vás.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  39. Dobrý den,
    dá se dát více Led pásků vedle sebe na jeden profil? Bude se sčítat počet Wattů a světelný tok? Jde mi o to, aby to bylo dostatečně silné pro rostliny do akvária..
    Děkuji

    1. Dobrý den,
      Určitě se budou sčítat. Dva pásky vedle sebe dát můžete, důležité je, abyste měl správný hliníkový profil, který led pásky uchladí. U nás v nabídce však najdete pouze hliníkové profily pro jeden led pásek.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  40. Dobrý večer. Chci Vás poprosit o radu. Mám akvárium Juwel 120d- 50h- 60v. Osvětlení v krytu 2 zářivky o výkonu 45w. Chtěl bych je nahradit led páskami.Můžete mi prosím poradit jak to mám sesumírovat. Mockrát Vám děkuji. petrvicanek@seznam.cz

  41. Dobrý den,mám akvárium 120/50/40 s běžnými,nenáročnými rostlinami i rybkami.
    Prosím Vás o radu ,jak akvárium osvětlit LED pásky.(práci musím zadat,již jsem starý
    a nemocný)
    Děkuji Vám

  42. Dobrý den, velmi oceňuji tuto diskusi a tím pádem i pomoc kterou tazatelům poskytujeme. Taktéž bych chtěl nahradit zářivkové osvětlení použitím led. Nádrž velikost 100*40*45. Nyní svítí dvě zářivky 30 + 20 W. Prosím o radu. Chtěl bych instalovat bílou, modrou a červenou.

  43. Dobrý den,
    mám led akvarijní světlo (27,4W) a odešlo mi trafo. Chci koupit nové, ale to staré jsem už před časem vyhodil a tudíž nevím parametry. Jaké by jste mi doporučili. Koukal jsem na váš zdroj “LED zdroj 12V 48W zásuvkový” , bude dostačující na celodenní svícení ??
    Děkuji

    1. Dobrý den,

      záleží na napětí led pásku, pokud je na 12V, zakupte zdroj 50W zdroj pod kódem: 05609, pokud je na 24V, zakupte 60W zdroj pod kódem: 05619
      S pozdravem
      T-LED, s.r.o.

  44. Dobrý den.Mam akva 180x60x60 s tlamovcema.Osvetlene led světlem.Chtel bych zviraznit barvy ryb.Zvirazni barvy ryb pásek 12 Akva 6012-WBR? Děkuji Skoupý.

  45. Dobrý den,
    mám dotaz ohledně CRI,čím vštší hodnoty CRI tím je světlo přirozenější?
    a má to smysl řešit třeba u akvárií kde nejsou náročné rostliny?
    Děkuji David.

  46. Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat, jakým způsobem doporučujete takto vyrobené osvětlení připevnit ke krytu akvária?

    Děkuji Michal

    1. Dobrý den,

      pro upevnění můžete použít úchyty, které naleznete v doporučených výrobcích pod profilem.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

      1. Dobrý den,

        ano tomu rozumím, ale nebude úchytu překážet ta bužírka ve které bude profil?

        Děkuji za odpověď
        Michal

  47. Dobrý den,

    dobře, ale nebude úchytu překážet ta bužírka v které bude profil umístěn?

    Děkuji za odpověď
    Michal

    1. Dobrý den,

      úchyt lze nacvaknout, i když je na profilu bužírka.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  48. Dobrý den,
    sestavuji osvětlení do akvária dle návodu, ale nemůžu najít profil, který by se vešel do té největší smršťovací bužírky 25mm. Nejmenší profil, co jsem našel, je Mikro 2, ale ten má obvod 34,4 mm, největší bužírka má obvod 20-25 mm. Můžete mi, prosím, poradit, který profil se do té největší bužírky vejde?
    Předem dekuji,
    Martin

    1. Dobrý den,
      veškeré informace Vám zasílám na Váš email.
      Děkuji,
      T-LED s.r.o.

  49. Dobrý den,

    jaké led pásky doporučujete pro silné osvětlení akvária 150cm, alespoň tři pásky vedle sebe aby dosáhly aspoň 7000 lm?

    Díky

    1. Dobrý den,
      veškeré informace Vám zasílám na Váš email.
      Děkuji,
      T-LED s.r.o.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.