Návod: Jak stříhat a pájet LED pásky

Jak stříhat a pájet LED pásky (Jednoduchý návod)

Zpět do kategorie

V tomto jednoduchém manuálu si ukážeme, jakým způsobem stříhat a pájet LED pásky při jejich instalaci. Jedná se o velmi jednoduchý fotomanuál.

Kde ustřihnout LED pásek

LED pásek přestřihneme na vyznačené čárce mezi kontakty, rozhodně ho nestříháme jinde, jinak by nefungoval. LED čipy jsou na pásku umístěny vždy po skupinkách a je nutné zachovat jejich integritu pro správnou funkčnost LED pásku.

Stříhání jednobarevného pásku
Stříhání RGB pásku

V případě, že stříháte voděodolný LED pásek, který je zalitý v gelu je postup téměř stejný. Jen je potřeba odříznou nožem gel na kontaktech. Na pásku je opět vyznačeno čárkou odkud se má gel oříznout. Jedná se o velmi snadný úkon, pouze si dejte pozor, abyste nožem pásek nepřeřízli.

Očištění LED pásku od voděodolného gelu
Očištěné kontakty od krycího gelu

Teď když máte správně nastříhaný LED pásek, tak se můžeme pustit do pájení.

Pájení LED pásků

Jednobarevné pásky mají dva kontakty, plus a mínus. U RGB pásků jsou kontakty čtyři a to kontakt pro červenou barvu (R), pro zelenou barvu (G), modrou barvu (B) a společné plus pro všechny tři barvy (+). Pro správnou funkci je naprosto nutné dodržet správné pořadí, které je na pásku vyznačeno. Pro jednoduchost zapojení RGB pásku doporučujeme pořídit si naše RGB kabely, které jsou barevně označeny. Na jednotlivé kontaktní plošky si naneseme pájkou pájecí kapalinu a následně malé množství cínu.

Připravený cín k pájení

Napájený cín na kontaktech

Jednotlivé vodiče připájíme k připraveným kontaktním ploškám a necháme zatuhnout

Připravený spoj k pájení

Takto by měl vypadat váš výsledek v případě jednobarevného LED pásku.

Připájené vodiče k jednobarevnému LED pásku

A takto by měl vypadat v případě RGB pásku.

Připájené vodiče k RGB pásku

U LED pásků zalité v silikonu může následovat ještě jeden krok. Pokud chcete ochránit proti vodě i kontakty je potřeba odhalený kontakt znovu ochránit. Toho docílíme pomocí smršťovací bužírky. Bužírka se navleče ke kontaktu, aby přesahovala přes krycí gel a vodící kabely.

Smršťovací bužírka na LED pásku

Pomocí horkovzdušné pistole se bužírka nahřeje, ta se tím stáhne kolem pásku a kontaktů (horkovzdušnou pistol nesmíte nad místem smrštění držet dlouho – došlo by k poškození LED pásku).

Hotový spoj silikonového pásku

A to je vše, máte hotovo. Jak vidíte, nejedná se o nic složitého. U pásků koupených u společnosti T-LED jsou standardem již připájené napájecí kabely v délce přibližně 15cm.

lVšechny články blogu T-LED.cz

14 komentářů u „Jak stříhat a pájet LED pásky (Jednoduchý návod)“

  1. dobry den potrebobal bych do maleho potučku cca 1,2 mb, k kezirku led barevny pasek cca 3 m, anebo 2 x 1,5 mb ,chtel bych ho umistnit na jeden i druhy kraj břehu do vody cca 15 cm od sebe co k tomu vse potrebuji a kolik me to bude stat.
    dekuji Masar
    tel,605875066

    1. Dobrý den,
      veškeré komponenty k osvětlení Vám zašleme na Váš email.

      S pozdravem,
      T-led s.r.o.

  2. Dobrý den. Jaký způsob zapojeni je lepší pro venkovní pergolu. A, z vypínače který byl určen pro venkovní světlo (původní kabel pro světlo-zdroj-4ks led pásku)
    B, zasuvka 230v
    Bude tam zapojeno 3ks led pásku o délce cca 3m a jednoho cca 5m
    A bude stačit zdroj 12v 300W ?
    Moc děkuji za radu a případné schéma zapojení.

    1. Dobrý den,
      veškeré komponenty k osvětlení Vám zašleme na Váš email.

      S pozdravem,
      T-led s.r.o.

  3. Dobrý den,

    chtěl bych si udělat zadní osvětlení na televizi, s možností dálkového ovládání nastavení barvy a jasu (stmívání). Ovládání takové, aby nebyla nutná přímá viditelnost. Co vše je k tomu potřeba? Neprodáváte nějaké hotové sady?
    Děkuji za informaci.

    1. Dobrý den,
      veškeré komponenty k osvětlení Vám zašleme na Váš email.

      S pozdravem,
      T-led s.r.o.

  4. Dobrý den, potřebovala bych pomoct. Doma mám Led pásky a dneska jsem si je zapla a najednou mi přestala svítit asi polovina pásky, nevím co mám udělat aby mi zase začaly svítít celé. Nemáte nějakou radu??

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.