navod na osvětlení akvária

Co vše budete potřebovat k osvětlení akvária

Zpět do kategorie

Často nám kladete otázky ohledně osvětlení akvária pomocí LED pásků. Na přesném osvětlení se nelze shodnout, protože co akvarista, to názor. Ve výsledku nás ale všechny zajímá hlavně to, aby se rostlinám dařilo a akvárium vypadalo na první pohled dobře prosvětlené.

Jak vypočítat výkon osvětlení do akvária

Každé akvárium má své specifikace, co se týče barevného osvětlení. Mezi základní barevné kombinace patří barvy: červená, modrá, studená bílá. Důležitou otázkou pro všechny jistě je, jak správné osvětlení vypočítat a kolik led pásků a jak výkonných mám do akvária umístit.
lze použít dva typy výpočtu:

  • Pro nenáročné akvárium – Objem vašeho akvária × 0,15 = Požadovaný výkon
  • Pro náročné a hustě zarostlá akvária – Objem vašeho akvária × 0,3 = Požadovaný výkon

Jak dlouhé pásky použít?

Délka LED pásků je dalším častým dotazem. Určitě je dobré využít jeho celou délku. Pokud máte akvárium dlouhé 150 cm, využijte jeho délku celou. U specializovaných prodejců zakoupíte rovnou svítidla, která v sobě obsahují červenou, modrou i bílou barvu. V našem e-shopu se budete muset rozhodnout, jestli chcete investovat do všech tří barev, nebo vám bude stačit pouze studená bílá, kterou má v oblibě většina akvaristů.

Co budete potřebovat k LED osvětlení akvária?

Samotný výběr LED pásků je jedním z největších oříšků při vytváření osvětlení akvárií. K dispozici je celá škála výkonů a barev. Vybrali jsme pro vás nejčastěji používané LED pásky i jejich příslušenství a sepsali i jejich specifika.

LED pásky do akvária

SB3-600 – jedná se o vysoce výkonný LED pásek. Často je vhodné vzít si raději výkonnější pásek a pomocí stmívače případně svítivost snížit nebo zvýšit. Doporučuje se zvolit variantu studenou bílou.

SQ3-600 – Tento pásek využijete, pokud chcete osvětlit akvárium červenou barvou.

SQ3-600 – Zvolte tento typ pásku, pokud toužíte po modrém osvětlení akvária.

UV-300 – zajímavým doplňkem akvárií může být i UV osvětlení. Tento pásek sice do základního osvětlení nepatří, ale často je využíván pro noční osvětlení.

12AKVA 6012-WBR – Speciální LED pásek vhodný pro osvětlení akvária v kombinaci s modrou, červenou a bílou barvou.

LED pasek-SB3-600
LED pásek-SB3-600
červený led pásek do akvária
Červený LED pásek SQ3-600
modrý led pásek do akvária
Modrý LED pásek SQ3-600
uv led pásek do akvária
UV LED pásek
uv led pásek do akvária
LED pásek 12AKVA

Profil pro akvárium

Profil může být pro někoho možná neznámý prvek v osvětlení či dokonce nepotřebný, ale slouží k chlazení LED pásků. Pokud je LED pásek nalepen na plastový kryt akvária nedokáže se chladit a tím se snižuje jeho životnost. Doporučujeme proto zvolit tento typ profilu:

N8 – má mohutnější stavbu a nejlépe odvádí teplo z LED pásku.

LED profil N8 do akvária
LED profil N8

Difuzor pro akvárium

Difuzor slouží jako krytka LED pásku a profilu. Jeho materiál a provedení můžete volit podle toho, jaký typ osvětlení akvária preferujete.

D1C – čirý difuzor je vhodný pro směrové svícení, naopak mléčný světlo rozptýlí.

Difuzor ALU profilu pro akvária
Difuzor ALU profilu

Koncovky profilu

Koncovkou profilu uzavřete celý LED pásek a chráníte ho tak před vodou a dalšími nepříznivými vlivy. Doporučujeme zvolit koncovku:

N8 – je možné vybrat také koncovku s otvorem pro kabel, tím se profil bezpečně uzavře.

koncovka profilu do akvária
Koncovka profilu

Bužírka

Samotné použití bužírky je důležité pro IP krytí svítidla (profil + LED pásek) proti vodě a vlhkosti. Jistě vás napadne, jak s bužírkou dochází k chlazení. Samotná bužírka není izolant a teplo, které pásky vytvoří, může bezpečně unikat přes bužírku ven. Samotný postup instalace bužírky na led profil naleznete v tomto článku.

25 mm – použijte velikost 25 mm.

Smršťovací bužírka do akvária
Smršťovací bužírka

Ovladač pro intenzitu osvětlení v akváriu

Nedílnou součástí kvalitního osvětlení akvária je také ovladač, kterým snadno upravíte intenzitu osvětlení. Můžete zvolit například ovladač, kterým navodíte pocit rozednívání a stmívání.

USB-5kanál – Ovladač má 5 kanálů (až pro 5 pásků). Je důležité však dát pozor na dodržení maximálního povoleného zatížení na kanál.

usb ovladač led pásků do akvária
USB ovladač

Zdroj pro LED pásky

Napájí ovladač i LED pásky 12V. Můžete si vybrat ze 2 typů zdrojů. Není možné doporučit konkrétní typ zdroje, jelikož samotný výběr závisí na celkovém zatížení. Vhodný zdroj si však sami snadno vypočítáte podle schématu níže.

Výpočet vhodného zdroje

Příkon pásku na metr se násobí jeho celkovou délkou = celkový příkon led pásku.
Tento údaj je potřeba vynásobit 30 %, což představuje nutnou rezervu (tuto rezervu si představte jako u osobního automobilu – ani s ním není možné stále jet na 5000 otáček, ale je nutné jej šetřit).

Příklad výpočtu:

Pásek má 4,8W na jeden metr. Celkem máte doma ale 4 metry. Tedy 4,8 × 4 = 19,2W. Dále musíte přičíst rezervu – 19,2 × 1,3 (rezerva) = 24,96W. Nyní je třeba zakoupit zdroj nejméně 25W.  Pokud máte více druhů pásku s různými příkony, je potřeba výpočty provést vždy pro daný pásek a výsledky sečíst a poté vynásobit rezervou 1,3.

Vhodný zdroj můžete vybírat zde:

vnitřní zdroje led osvětlení
Vnitřní zdroje
voděodolné zdroje led osvětlení
Voděodolné zdroje

Jak vyrobit LED osvětlení do akvária?

Nyní byste měli mít všechny potřebné produkty pro vytvoření osvětlení akvária. Dalším možným produktem, který budete ještě potřebovat je kabel. Postačit by vám měla obyčejná dvoulinka.

Pročtěte si také náš článek, ve kterém popisujeme, jak postupovat při výrobě vlastního LED osvětlení do akvária.

Pokud byste měli přece jen nějaké otázky, obraťte se na náš email info@t-led.cz.

lVšechny články blogu T-LED.cz

51 komentářů u „Co vše budete potřebovat k osvětlení akvária“

  1. Dobrý den. Mám akvárium Malawi 100x50x50 osazené 2x 20W reflektory s denní bílou barvou. Chtěl bych je doplnit o pásek nebo pásky se studenou bílou a modrou barvou se stmívačem na DO. Mezi krytem a akváriem jsou krycí skla, takže zalití pásku a alu profilu do bužírky asi nebude nutné. Můžete mi poradit jaké komponenty k této realizaci ? Děkuji

    1. Dobrý den,

      odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  2. Dobry den,
    mam akvarko 55x30x35. Chtela bych nakombinovat svetlo led pásky, abych videla fialovou barvu. Dále me samozrejme zajima, aby rostliny dobre prosperovaly a aby u ryb vice vynikla barva. Premyslim i nad tou ÚV.
    Biotop je amazonie a osazenstvo 1par ramirezek. Akva teprve budu zakládat. Jsem zatim ve stadiu vyrabeni pozadi. Nyni mam led svetlo bile LEDDY 540 3x3w, ale chtela bych spis tlumenejsi a do fialova. Stacilo by jeden led pasek cerveny a jeden modry, nebo vsechny tri barvy? A jeste jedna otazka: jeden led uv pasek by stačil pro noční osvetleni, nebo vybarvuje ryby i pres den? Dekuji
    P.S. Dosavadní svetlo budu davat pryc.

    1. Dobrý den,

      Zkuste zjistit lumeny u stávajících svítidel a napište nám je do e-mailu. Podle toho osvětlení z led pásků sestavíme.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  3. Dobrý den mám akva s terčovci a rostlinkama o rozměru 150x70x60 cm šířka 150cm hloubka 70cm a výška 60cm co vše budu potřebovat na led osvětlení. ted tam mám 8x T5 zářivku

    1. Dobrý den,

      rádi poradíme, nicméně od Vás potřebuji vědět, jakou barvu světla terčovci apod. potřebují, jelikož nejsme akvaristi. Případně stávající lumeny zářivkového osvětlení. Zašlete tyto informace na e-mail info@t-led.cz .

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  4. Zdravím a mám dotaz k UV pásku. Je to zajímavá varianta, chtěl bych jí vyzkoušet, ale jakou watáž zvolit? Mám akvárium 350litrů a hodlám instalovat 100W pro denní svícení, což beru, že mám i s rezervou. Jak dlouhý UV pásek tedy zvolit? Poraďte prosím.

    1. Dobrý den,
      UV pásek jako takový světlo nevydává, nicméně akvárium máte jak velké rozměrově? Pošlete prosím na e-mail info@t-led.cz
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  5. zdravím¨
    mužu vyměnit klasickou za tuto LED trubice ICD 90 cm 14W
    LED trubice 90cm T8 s paticí G13 do svítidla, 14W, 220VAC, záruka 3 roky. Mám tamintegrované osvětlení – úsporná zářivka 2x 30 W, patice T8 . bezpečné provedení – krytí IP 67, lze doplnit o LED osvětlení

    1. Dobrý den,

      ano lze vyměnit za úsporné zářivky. Dbejte zapojení dle návodu, který je přiložený u zářivky.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  6. Dobrý den,
    Je možné do jedné “linie” napojit víc druhů pásků? Dám příklad 10cm bílá – 2,5cm červená – 10cm bílá atd.?
    Děkuji za odpověď.

    1. Dobrý den,
      ano lze ale musíte si dávat pozor po jaké délce se jednotlivé pásky dají krátit.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  7. Dobrý den, potřeboval bych poradit s osvětlením mého akvária. Velikost akvária je 80xš60xv35xh přibližně 150litru. Mam strach ze světlo nebude dostačující protože akváriume hodně vysoké. Chtěl bych to udělat z led pásků. Doporučíte mi jak vybrat? Děkuji.

  8. Mam akva80-35 40potrebujem svetlo led aby malo aspon 55w.prosim o zostavenie moze byt studena biela dlzka akva80cm.poprosim aj cenu

    1. Dobrý den,

      odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  9. Dobry den, muzete mi prosim poradit s komponenty pro osvetleni teraria s kajmanem o rozmerech 200 x 100 x 80 cm? V terariu budou umistene zive rostliny. Prosim o info jake komponenty zvolit, delku pasku, prip. nejaky stmivac atd. Moc dekuji za pomoc.

    1. Dobrý den,

      rádi Vám poradíme, jak osvětlení sestavit, ale bohužel nevíme, jaké osvětlení( teplá bílá, denní bílá apod) kajman potřebuje. Budete si muset vyhledat na nějakém fóru a poté nám napište na e-mail info@t-led.cz a osvětlení sestavíme.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  10. Dobrý den,
    lze navrhnout osvětlení z pásku o těchto paramatrech?
    9700 lm délka140 cm
    Případně vyšší lumeny při zachování max. délky?

    Děkuji

  11. Dobrý den,
    lze použít pro výrobu svítidla na akvárium (sestava pásek-profil-difusor-bužírka) LED pásek CRI-600 místo zde uváděného CRI-300? Hodila by se vyšší svítivost, jen jestli se stihne uchladit.

    1. Dobrý den,
      ano led pásek CRI-600 použít můžete. Pouze si zakupte mohutnější profil, doporučujeme například profil N2.
      S pozdravem
      T-led s.r.o.

  12. Dobrý den,
    napadá mě, když použiji smršťovací bužírku na ochranu pásku v al. profilu, není difuzor již zbytečný?
    Mimochodem, vše od Vás koupené funguje skvěle, zatím vždy maximální spokojenost, ale je hrozná škoda, že nemáte v nabídce široký al. profil pro více pásků v jednom profilu.

    1. Dobrý den,

      pokud byste vybíral čirý difuzor, tak není nutnosti. V podstatě zde plní funkci vyplnění a výborného dolehnutí bužírky. Pokud byste si raději zakupoval mléčný difuzor, tak ten už plní funkci většího rozptylu světla. Zatím v plánu nejsou, ale kdoví.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o

  13. Mam akva80-35 40potrebuji svetlo z led pásku aby mělo aspon 55w.prosim o sestavení muže byt studena bíla délka akva80cm.poprosim i cenu.

  14. Dobry den, planuji realizovat osvetleni akvaria je vhodne tyto pasky LED pásek 24LINE24024 instalovat do chladiciho profilu n2 a do smrstovaci buzirky? Uchladi se?

    1. Dobrý den,
      Nepřemýšlel jste spíš o pásku vyrobený přímo pro na akvária? Jedná se konkrétně o led pásek s kódem : 078080 led pásek 12AKVA, který s chlazením problém mít nebude. Pásek, který jste nám zaslal do profilu s bužírkou nedoporučujeme.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  15. Dobry den vedeli by ste mi poradit kombinaciu led pasikov pre akvárium 110x27x40cm DXSXV akvárium je zabudovane v stene. bude to rastlinne akvárium aj s narocnymy rastlinkami. dakujem

  16. Dobry den,poprosim o radu,jake led pasky zvolit pro akvarium 70x30x40 cm (DxŠxV).Pro nenarocne rybky i nekolik rostlin. Dekuji

  17. Co všechno budu potřebovat ke zhotovení osvětlení na akvario 130-60-60 cm s vypočítaným požadovaným výkonem x 0,3 koefit. =135 ,z led pásků?

    1. Dobrý den,

      odpověď na Váš dotaz budeme zasílat na email.

      S pozdravem
      T-LED s.r.o

  18. Dobry den vedeli by ste mi pomoct i poradit? Potrebujem si vyrobit kvalitne osvetlenie pre stredne narocelne rastliny v akvariu ktore ma sirku 55cm a hlbku 60cm, a budem pridavat i co2. Dakujem

    1. Dobrý den,
      rádi Vám pomůžeme se sestavením jednotlivých komponentů, nicméně nejsme akvaristi. Potřebovali bychom znát, jaké světlo si žádají středně náročné rostliny. Odpověď zašlete na info@t-led.cz. Děkujeme
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  19. Dobrý večer Poptávám LED světlo do akvária rozměry 80×35×45bílé studené světlo.Akva osazené více rostlinami a nenáročnými rybkami.Přívodní kabel délka 2,5m.Světlo nainstalované na plastovém krytu.Díky

    1. Dobrý den,
      světla do akvárií přímo v nabídce nemáme. Lze to osvětlit pomocí led pásků, které doporučujeme výše v článku. Případně můžeme zkusit doporučit, ale nejsme akvaristi, vybrat adekvátní barvu světla tedy bude na Vás.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

  20. Dobrý den, mám v plánu použít do akvária jako doplňkové osvětlení RGB pásek. Příkon pásku je 14,4W/m a bude dlouhý 0,8 metru. Takže celkový příkon je 11,52W. S rezervou to je těsně pod 15W. Takže musím použit 25W zdroj? Děkuji za radu.

  21. Dobrý den, rád bych si postavil osvětlovací rampu akvária s využitím vašich výborných nápadů. Mám vybrané pásky o určité watáži a rád bych je zapojil přes kontrolér. Musím při výběru zdroje přidávat nějaký příkon i na kontrolér? Chápu to správně, že použiji jeden zdroj pro kontrolér i veškeré pásky? Mohu propojovat různé druhy pásků, nebo pásky s jinou watáží (např. 12W a 9,6W)

    Děkuji

    1. Dobrý den,

      důležité je dodržet maximální zatížení na výstupu kontroleru, rezerva být nemusí. Propojovat různé W led pásků lze, ovšem opět je důležité, aby všechny led pásky byly buďto na 12V, nebo 24V, stejně tak pak zdroj. Jeden zdroj na všechny led pásky lze, ovšem zde bych doporučil rezervu minimálně 25%.

      S pozdravem
      T-LED, s.r.o.

  22. Dobrý den. Chtěl bych osvítit akvárium. Předpokládám led pásek řady 600 barva denní bílá v délce 1 metr. Příkon 20 W. Zdroj 50-60 W. Deflektor průhledný. Můžete prosím sestavit potřebné součástky. Jsem průměrné zručný. Svítidlo bude přišroubováno.

  23. Zdravím. Lze nakonfigurovat led osvětlení těchto parametrů pro sladkovodní akvarium 120 x 58 x 50cm vyšky?
    Komerční osvětlení od Aquatlantis Easy Led 2 Freshwater je : 1200 / 62W / 6800°K / 5388lm / 80 CRI / kombinace diod – studená bílá 67%, teple bílá 17%, modrá 8%, červená 8%; 3 pásy diod, dva samostatné led okruhy – jeden okruh tvoří prostřední řada LED a druhý krajní řady. Okruhy samostatně řídit pomocí PROGRAMÁTORU (simulovat západ a východ slunce – ráno se postupně rozsvítí barevné a poté bílé LED, večer naopak postupně omezíte jasné denní světlo do tlumených večerních barev – část dne můžete svítit pouze prostřední řadou led – tzv. “světelná siesta” – nastavit tlumené noční osvětlení – měsíční svit. Vodotěsné a bude umistěno do krytu z PVC. Děkuji MM

    1. Dobrý den,

      tato otázka je spíše na prodejce daného osvětlení, případně na prodejce akvárií. U nás dokážeme poradit, jak vybrané komponenty u nás sestavit dohromady, ale bohužel nejsme specializovaný prodejce akvarijního osvětlení.

      Děkujeme za pochopení.
      S podzravem
      T-LED s.r.o.

  24. Dobrý den. Můžu se zeptal , k čemu jsou tyto dotazy , když ve velké většině odpovíte , že odpověď pošlete do emailu ?? To je jako k ničemu . Na spoustu zde položených dotazů by mě zajímala odpověď , ale bohužel.

    1. Dobrý den,
      jelikož se přes tento webový formulář nedá zaslat příloha, ve které zasíláme nabídky. Zákazníci zde většinou chtějí doporučit veškeré produkty pro osvětlení akvária, proto je přesouváme na email, kde se jim můžeme lépe věnovat.

      S pozdravem

      T-LED, s.r.o.

  25. Dobrý den, prosím o radu, potřebuji nové osvětlení pro náročné rostlinky. Vlastním akvárium d 186cm x v 60 x h 25cm. Potřebuji docílit svítivosti u dna 40-50PAR. Přiznám se, že jsem ze všech článků už úplně zmatená. Děkuji za odpověď.

  26. Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat zda potřebuji ovladač na stmívání světla z led pásků o výkonu 96 W, pokud si k němu pořídím zdroj LED zdroj 12V 150W zdroj INTELI-12-150, u kterého se uvádí možnost pozvolného náběhu světla a možnost nastavení výstupní intenzity osvětlení v hodnotách 25%, 50%, 75% a 100% ?

    1. Dobrý den,
      na Váš dotaz jsem Vám odpověděl do emailu.

      V případě, že použijete Vámi zmíněný LED zdroj, tak ovladač již není potřeba – regulace probíhá přímo na LED zdroji.

      Děkuji,
      T-LED

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.