Jaká je teplota ve vakuu?

Zpět do kategorie

Teplota ve vakuu je závislá na teplotě předmětů, ve kterých se vakuum nachází a také na jejich okolí. Přesněji je teplota závislá na předmětech, se kterými je v termodynamické rovnováze. Například teplota vakua ve vesmíru má hodnotu −270 °C.

Klasická žárovka.

Termodynamická rovnováha popisuje stav, kdy jsou všechny systémy ustálené (a to nejen systémy teplotní). Částice se nepohybují a nepřenášejí tedy energii. Po odčerpání vzduchu uvnitř předmětu stále existují elektromagnetické vlny, které se pohybují a přenášejí teplotu. Stejně tak i stěny daného předmětu září a předávají svoji teplotu. Pokud předmět – v našem případě žárovku – izolujeme od okolního světa, postupem času se pohyb elektromagnetických vln zpomalí až se konečně i zastaví. V tomto momentě nastává termodynamická rovnováha a teplota vakua je stejná jako teplota předmětu.

Ve chvíli, kdy dojde k naprostému zastavení pohybu tepelných částic a vznikne tak termodynamická rovnováha, nastává hypotetický stav zvaný jako termodynamická teplota, nebo-li také absolutní nula, což je hodnota teploty −273,15 °C.

Teplota klasické žárovky, jež obsahuje vakuum, dosahuje při plném provozu běžně až 100 °C. V takovém případě dosahuje stejné teploty i vakuum uvnitř žárovky.

Je v LED žárovkách vakuum?

Není. V klasických žárovkách se původně užívalo vakuum z toho důvodu, že uvnitř žárovky svítilo rozžhavené vlákno ze speciální slitiny. Aby toto vlákno neshořelo, bylo umístěno ve vakuu (klasická žárovka) nebo ve směsi netečných plynů (halogenové, xenonové žárovky).

LED žárovky se vyznačují tím, že nevydávají téměř žádné teplo – jejich povrchová teplota se pohybuje kolem kolem 60 °C, zatímco teplota klasické žárovky dosahuje až 100 °C.

Právě kvůli tomu, že v klasických žárovkách se nacházelo vlákno vydávající žár, které se v LED žárovkách nenachází, je často pojem “LED žárovka” kritizován. Přesto se však ujal a je užíván nezávisle na tom, že zde žádný žár nevzniká.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.