Máte doma čerstvého školáka? Přizpůsobte pokoj jeho potřebám!

Zpět do kategorie

Přechod od předškoláka ke školákovi je velmi výraznou změnou v životě dítěte a zároveň náročným obdobím. Správnou úpravou dětského pokoje můžeme však novopečenému žákovi velmi ulehčit celé toto období a zredukovat stres s tím spojený. Věřte, že i detaily mohou hrát významnou roli v psychické pohodě celé rodiny.

Správné rozmístění nábytku

Dětský pokoj najednou neslouží jen k hraní a odpočinku, ale i k učení a jiným aktivitám, které vyžadují soustředění. Měli bychom se tedy zamyslet nad novým uspořádáním nábytku, aby byl pokoj jako celek funkční. 

Vaše dítě se najednou nestane žákem na plný úvazek a s prvním školním dnem nezahodí všechny své hračky. V pokoji by měl zůstat prostor pro hru a relaxaci. Zároveň byste ale měli určit místo pro všechny školní pomůcky a nepodcenit přípravu pracovního prostředí.

Velmi důležité je oddělení jednotlivých zón, aby nic neodvádělo pozornost dítěte při učení. Všímejte si také pozic nábytku. Sezení u stolu zády do prostoru či ke dveřím může působit nepříjemně a způsobovat nervozitu. Rušícím prvkem se stává i nepohodlné sezení či špatné světlo.  

Řešení osvětlení

Jednoznačně v prvé řadě využijte přirozeného světla. Umístěte pracovní stůl tak, aby bylo možné ve dne použít denní světlo k práci. U praváků by mělo přicházet zleva, u leváků naopak. Stejný princip pak je třeba využít i při umístění lampičky na psacím stole. Ta by měla být zároveň polohovatelná. 

Také nezapomínejte na to, že děti si budou pravděpodobně často číst i v posteli. Ani tam by tedy neměla chybět kvalitní lampa. S osvětlením si můžete vyhrát a vytvořit tak příjemnou atmosféru, kde bude moct vaše dítě pohodlně studovat i relaxovat. Zapojit lze různé typy dekorativních lamp a světel nebo zakomponovat osvětlení přímo do nábytku/interiéru pomocí LED pásek.

Detaily ke správnému osvětlení dětského pokoje nastudujete v článku o instalaci RGB LED pásků.

jak osvětlit dětský pokoj

Význam barev

Příchod školních povinností vyžaduje mnohem více soustředění a především určitý řád. Prostředí ve kterém se dítě pohybuje na to má značný vliv. Snažte se interiér dětského pokoje pomalinku přetvářet do pokoje pro školou povinného dítka. Volte klidnější barvy, vyhýbejte se extravaganci a dětským motivům. 

Při výběru barvy dejte na preference vašeho dítěte. Obecně se ale doporučuje volit pastelové barvy, případně syté barvy využít jen pro některé prvky či ornamenty. 

Každá barva působí jiným způsobem. Například červená barva prohlubuje u dětí hyperaktivitu, narozdíl od modré, které obecně uklidňuje. 

Víte, že pokoj lze obarvit nejen novou výmalbou, ale také barevným světlem? Velmi jednoduše tak uděláte pomocí barevných žárovek či LED pásků.

Kromě LED žárovek a pásků v různých barvách lze využít i technologii RGB. Jedná se o model, který je používán nejen u osvětlení a který je založen na míchání tří hlavních barev – červená, zelená, modrá – jejichž kombinací lze vytvořit jakoukoli jinou barvu. K ovládání barev u RGB LED žárovek a pásků slouží speciální ovladač. Jak takový RGB LED pásek a ovládání nainstalovat se dočtete v tomto článku.

Uvažujte do budoucna

Děti rostou jako z vody a pokud nechcete co rok nakupovat nové vybavení, vyplatí se myslet dopředu. Co se líbí vašemu dítěti nyní, nemusí se mu líbit za rok. Nejdražší vybavení pokoje byste tak měli kupovat nejlépe v univerzálním stylu a barvách, tak aby vše rostlo s vaším potomkem. Krátkodobě pak můžete využít různých doplňků, které je snadné obměňovat.

Velmi chytrým řešením je také tzv. rostoucí nábytek. Jedná se o židle a psací stoly s nastavitelnou výškou, kterou lze průběžně upravovat.

V případě postele je možné, i pro malé dítě, koupit postel dospělých rozměrů a průběžně obměňovat jen matraci. 


dětský pokoj


lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.