Proč se děti bojí tmy a co s tím

Zpět do kategorie

Trošku toho strachu ze tmy potká občas i nás dospělé. Není se za co stydět. Děti to mají ale složitější. Jejich fantazie není ještě omezená dospěláckým pohledem na svět. Temná zákoutí, díry pod postelí, noční cesta na záchod – to všechno je pro ně noční můrou.

Pomůže nesledovat televizi, nevyprávět děsivé příběhy anebo bude lepší pořídit místo dětské lampičky jiná šikovná světýlka, která po rozsvícení zničí všechny bubáky světa?

Přečtěte si, kde se vlastně ten strach ze tmy bere a jak na osvětlení dětského pokoje.

Jak vypadá vystrašené dítě.
Foto © Pezibear, Pixabay, 2018

Se strachem ze tmy se nerodíme. Ostatně prvních 9 měsíců jsme každý z nás žili ve tmě a nepřišlo nám to vůbec divné. První strachy ze tmy se u dětí objevují kolem 2 až 5 roku. Většinou jsou spojeny s nějakou – pro dítě větší – životní změnou. Může to být stěhování, nemoc, školka…

Foto © Rottonara, Pixabay, 2018

Strach ze tmy u dětí je novinkou dnešní doby. Nebývalo zvykem, že děti spí v pokoji samy. V minulosti kolem sebe měly spoustu sourozenců a někdy dokonce spaly s celou rodinou v jedné světnici. Nemůžeme se tedy divit, že v nich každé zašustnutí ve tmě probouzí jejich bujnou fantazii – o to víc, když jsou v pokoji úplně samotné.

Jak dětem pomoci

Přesvědčování dětí o tom, že strašidla neexistují, ještě žádnému „strašpytlíkovi“ nepomohlo. Dětské fantazii neuleví ani příběhy o Klekánicích ani jiných příšerných věcech, které se objevují v pokojíčcích dětí, které přes den zlobí. Nemusíte hned vyhazovat televizi, ale vybírejte jim obsah, který poslouchají a na který se dívají.

Šťastné dítě usíná
Foto © T-led, 2018

Ovladač na odvolání bubáků

Pamatujete si, jak jste jako dítě leželi v posteli a přemýšleli, jestli stojí za to z ní vylézt a rozsvítit si světlo, abyste se mohli podívat tomu strašidlu do očí? Nebo jen vytáhnout ruce z pod peřiny? Použijte LED pásky na dálkové ovládání místo dětské lampičky a dítě jen zmáčkne čudlík ovladače.

Představte si, že máte pod polštářem ovladač a po pokoji v tmavých koutech rozmístěné LED pásky. Na stisknutí jednoho tlačítka je dítě v klidu. Za vás tyto vymoženosti sice nebyly, ale proč je nedopřát vašim dětem.

Budete potřebovat:

LED pásky můžete použít jednobarevné a ovladačem například pouze zapínat a měnit intenzitu světla, případně lze použít RGB LED pásky a nechat ratolest i měnit barvy světla.

modrý led pásek
Led pásky
Ovladač na LED pásky
Ovladač

Pohybová čidla při cestě na záchod

Moderní rodiče používají světla s čidlem. Jakmile pohybové čidlo vycítí, že je dítě v pohybu – otevřou se dveře dětského pokoje, rozsvítí světla.

Foto © Elena Dijour, Shutterstock, 2018

Světla na pohybové čidla mají tři výhody. Tou první je, že dítě nemusí po tmě hledat vypínač a nezakopne tak o hračky, které si zapomnělo na chodbě. Druhá výhoda šetří peněženky rodičů – protože se dětem nemůže stát, že na chodbě zapomenou zhasnout. A ta třetí nejdůležitější – děti se nebudou bát vystrčit nos ze svého pokoje, protože budou vědět, že se jim hned světla rozsvítí.

Budete potřebovat:

LED pásky
Led pásky
Pohybová čidla
Pohybová čidla
LED žárovky
Led žárovky
Svítidla
Svítidla

Žádné dítě nemusí mít v dětském pokoji jen stropní svítidlo. Použijte fantazii a vyrobte mu podmínky, které omezí jeho strašpytlí fantazii.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.