Co to jsou pohybová čidla, senzory přítomnosti a kde je doma použít?

Zpět do kategorie

Foto © Photographee.eu, shutterstock

Pohybová čidla a detektory přítomnosti jsou velice oblíbenými a často používanými technologiemi v domácnostech. Setkáte se s nimi především u osvětlení schodišť, vstupních prostor a kanceláří.

Pohybová čidla

Svítidla s pohybovým čidlem, neboli pohybová čidla, slouží k úspornému osvětlení. Tato čidla snímají, zdali dochází v určité vzdálenosti k nějakému pohybu. V případě, že čidlo zaznamená pohyb, sepne a jednoduše rozsvítí připojený světelný zdroj. Po uplynutí časového limitu zase světelný zdroj vypne. Jinými slovy, světelný zdroj se rozsvítí jenom na omezenou dobu. Z tohoto důvodu jsou pohybová čidla vhodná do prostorů, kde se zdržujete jenom krátkou dobu. Typickými příklady jsou vstupy do domu, schodiště, chodby, toalety aj.

Čidla jsou vyráběna několika technologiemi. Setkáte se s pasivním infračerveným detektorem (PIR), a vysokofrekvenčními čidly.

PIR pohybové čidlo snímá teplotu a v případě, že zaznamená rozdíl teplot, sepne a rozsvítí světelný zdroj.

Pohybové čidlo
PIR Pohybové čidlo IS1-V2 230V

PIR Pohybové čidlo
PIR pohybové čidlo IS2-P 230V

Pohybové čidlo
Pohybové čidlo IS15-IP65

Vysokofrekvenční čidla pracují na principu vysílání vysokofrekvenčních elektromagnetických vln. V případě, že je pole narušeno pohybem, spínací povel je vyslán a světelný zdroj se rozsvítí.

Vysokofrekvenční čidlo
Vysokofrekvenční pohybové čidlo

Pohybové čidlo - radarové
Pohybové čidlo – radarové MS2-N

Nápady na využití pohybových čidel

Osvětlení schodiště                                          Osvětlení garáže

Osvícené schodiště
Foto © Photographee.eu, shutterstock

Osvětlení garáže
Foto © romakoma, shutterstock

V případě, že nechcete, aby světlo po určité době zhaslo, ale aby stále svítilo, bude potřeba použít tzv. senzor přítomnosti.

Senzory přítomnosti

Svítidla se senzory přítomnosti fungují na odlišném principu. Tyto detektory udržují hladinu osvětlení na konstantní úrovni v závislosti na denním světle. Sledují jak se mění denní světlo v průběh dne a přizpůsobují tomu intenzitu světla.  Senzor přítomnosti je citlivější než pohybové čidlo, proto není potřeba se neustále pohybovat, světelný zdroj zůstane stále svítit. Senzory přítomnosti jsou ve většině případů doplněny pohybovým čidlem, který po zaznamenání pohybu rozsvítí světelný zdroj a senzor ho pak udržuje v závislosti na denním světle rozsvícen. Senzory přítomnosti jsou proto instalovány do místností, kde se pohybujeme delší dobu. Typickými prostory jsou kanceláře, učebny, sklady aj.

Senzor přítomnosti
Detektor přítomnosti

Kromě detektorů přítomnosti se také setkáte se soumrakovými spínači. Tyto spínače automaticky zapnou nebo vypnou osvětlení podle úrovně intenzity světla. Z tohoto důvodů není nutné nastavovat čas sepnutí.

Soumrakový spínač
Soumrakový spínač

Soumrakový spínač do rozvaděče
Soumrakový spínač do rozvaděče TH35

lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Co to jsou pohybová čidla, senzory přítomnosti a kde je doma použít?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.