Chytré osvětlení domácnosti

Zpět do kategorie

Moderní doba s sebou přináší stále populárnější trend chytrých domácností. Pomocí mobilu dnes můžete spustit třeba pračku, přehrávání hudby zase ovládáte hlasem. Dalším krokem k maximálnímu komfortu je chytré osvětlení domácnosti.

Chytré osvětlení se zpravidla skládá z několika žárovek, které jsou vzájemně propojené pomocí bezdrátové technologie a ovládat je můžete spínačem, dálkovým ovladačem i aplikací v mobilu. Nejde přitom o vychytávku vyhrazenou jen pro technologické nadšence, inteligentní osvětlení vám může značně ulehčit život.

Co chytré osvětlení dokáže?

Nejprve je třeba objasnit, že chytré osvětlení dělíme do dvou kategorií podle úrovně inteligence na:

  1. systém domácího osvětlení
  2. systém inteligentního řízení domu.

Systém domácího osvětlení

Jedná se o systémy chytrého řízení osvětlení, které jsou ale v zásadě uzavřené pouze pro produkty přímo určené do tohoto systému. Typickým příkladem je známý systém Philips HUE, který umožňuje ovládat osvětlení či zásuvky přes mobil, tablet nebo k tomu určené ovladače, avšak v rámci tohoto systému lze používat pouze svítidla Philips HUE. 

U nás najdete obdobný systém dimLED, který je určený především na ovládání LED pásků, stmívat lze ale i jakékoliv jiná stmívatelná svítidla například na 230V.

Výhody:

  • komfort za příznivou cenu
  • jednoduchá instalace

Nevýhody

  • většinou lze použít pouze světla určená pro systém
  • zpravidla nelze propojit s dalšími zařízeními v domě (žaluzie, klimatizace atd.)

Systém inteligentního řízení domu

V tomto případě se jedná o vyšší úroveň řízení domácnosti, kde řízení osvětlení je pouze jednou z částí celého systému. Kromě osvětlení lze těmito systémy řídit například vytápění domu, řešit bezpečnost domácnosti pomocí kamer a alarmu, spínat vybrané spotřebiče, řídit závlahy, ovládat multimédia, bazény a další domácí zařízení a vybavení. Zde již záleží na úrovni a možnostech těchto systémů. 

Mezi tyto systémy lze zařadit například SmartHome od Google, HomeKit od Apple nebo u nás velmi rozšířený rakouský systém LOXONE. Zmíněné systémy jsou velmi rozdílné a systémy LOXONE se dokonce dělají na míru, což umožňuje téměř dokonalé přizpůsobení zákazníkovi.

Výhody:

  • obrovské možnosti automatizace
  • lze jím ovládat i jiná zařízení než je osvětlení

Nevýhody:

  • vyšší cena (v řádech statisíců Kč)
  • složitější instalace (v některých případech je nutné zvolit specializovanou firmu)

Komfort

Na prvním místě je samozřejmě pohodlí. Chytré osvětlení můžete nastavit tak, aby se automaticky rozsvítilo, když vstoupíte do místnosti a zhaslo, když z místnosti odejdete. To je ideální řešení pro všechny notorické zapomnětlivce, kteří nechávají všude rozsvíceno. Na noc můžete nastavit tlumené světlo, které vám zajistí bezpečnou cestu na toaletu, ale nevzbudí další členy domácnosti.

Postupně sílící světlo vám může zprostředkovat i příjemné probuzení, pokud nevstáváte zrovna s východem slunce, ale přesto si přejete probouzet se přirozeně, bez drastického přechodu ze tmy do ostrého světla. Tuto možnost většinou nabízejí oba výše zmíněné systémy.

Pokud nepatříte k milovníkům hlasitého domovního zvonku, můžete chytré osvětlení využít i tímto způsobem. Místo ostrého zvuku vás na příchozí návštěvu upozorní zablikání světel. To je ideální řešení nejen pro rodiče malých dětí, pro které každý hlasitý zvuk znamená opětovné uspávání, ale také například pro nedoslýchavé či neslyšící.

Bezpečnost

V rámci systému inteligentního řízení domu lze propojit chytré osvětlení s vaším domácím bezpečnostním systémem a zablikání světel vás tak může upozornit na hrozící nebezpečí, například kouř.

Při odjezdu na dovolenou řada z nás využívá automatické spínání světel. Na minutu přesné rozsvícení a zhasnutí světla v kuchyni už ale zloděje většinou neodradí.

S chytrým osvětlením dosáhnete daleko lepšího účinku, aniž byste museli pořizovat časovač pro každou zásuvku. Navíc jej pomocí mobilu můžete spustit odkudkoliv a napodobit tak náhodné rozsvěcení a zhasínání světel, jako byste byli doma.

Pokud k osvětlení přidáte ještě například hudbu, dosáhnete opravdu věrohodné iluze, že se v domě někdo pohybuje.

Kreativita

Jak jsme již naznačili, chytré osvětlení můžete propojit s přehrávačem hudby.  Tím dosáhnete nejen lepšího zabezpečení domu, ale můžete i doladit atmosféru při poslechu, nebo dokonce proměnit svůj obývací pokoj v soukromý klub.

Osvětlení totiž nemusíte jen vypínat a zapínat, možnosti jsou daleko širší. Můžete si pohrát s intenzitou či barvou světla a vytvořit tak relaxační prostředí. Barvy působí také na náladu člověka, můžete je využít při večerním odpočinku nebo pro zvýšení koncentrace při učení a práci.

Alternativy

Nejste si jistí, zda je pro vás chytré osvětlení to pravé, nebo nechcete investovat nemalé peníze do výměny všech žárovek v bytě? I přesto si můžete dopřát určité výhody moderních technologií, mezikrokem mezi klasickým osvětlením a bezdrátově ovládanými žárovkami jsou například stmívače.

Ty vám nabídnou řadu stejných funkcí, jako chytré osvětlení, kromě stmívání světel je to i změna barev, pokud máte vhodné svítidlo. S barevnými efekty jsou nejčastěji spojované LED pásky.

Stmívače bývají vybavené dálkovým ovládáním, pokud patříte k technicky zdatnějším jedincům a chcete ke stmívání použít vypínač na zdi, dobře vám poslouží tento jednoduchý návod, jak stmívat LED pásky přes vypínač na zdi.

Některé stmívače disponují i připojením na Wi-Fi, při pořízení takového modelu se dočkáte i pokročilejších funkcí, jako je synchronizace s hudebním přehrávačem a ovládání přes mobilní aplikaci. Toto řešení tak může chytrým žárovkám více než zdatně konkurovat.

lVšechny články blogu T-LED.cz

2 komentáře u „Chytré osvětlení domácnosti“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.