Jak na nás působí nedostatek světla?

Zpět do kategorie

Světlo je nenápadný společník, bereme ho jako samozřejmost a často si ani neuvědomujeme, jak moc nás může ovlivňovat. Především naše emoce a energii. Spousta lidí čelí během určitých ročních období depresím – podzimním, jarním – a na vině je často právě světlo. 


  1. Jak souvisí světlo s psychikou člověka
  2. Co brát v potaz při zařizování interiéru
  3. Jaké technické parametry u světla sledovat
  4. Jak pomocí světla zlepšit psychickou pohodu

Světlo a psychika

To, že světlo ovlivňuje naše chování a prožívání, bylo potvrzeno několika studiemi. Například výzkum publikovaný v časopise Journal of Consumer Psychology ukazuje, že s intenzitou světla roste i intenzita emocí člověka. Obecně jsou lidé během slunečných dnů pozitivnější a cítí se mnohem energičtěji. 

Dále se ukázalo, že pocit tepla se zvyšuje v reakci na jasné světlo a mění se například i naše chutě. Důležité je zmínit, že světlo dokáže zintenzivnit naše emoce nejen pozitivním, ale i negativním směrem.

Co brát v potaz při zařizování interiéru

Domov je místo, kde se chcete cítit dobře a při jeho zařizování je třeba se zaměřit nejen na kompozici bytu/domu, vybavení, výmalbu, ale i na rozmístění svítidel. 

Intenzita, barva i směr světla mění podobu interiéru a může ovlivnit to, jak se v něm lidé cítí. Osvětlení nad úrovní očí může evokovat zdrženlivost a tvoří tak spíše formální atmosféru. Naopak osvětlení pod úrovní očí podporuje uvolněnost a neformálnost.

V tabulce níže můžete vidět, jaké efekty na naše vnímání mají různé světelné instalace.

Barva a teplota odstínu osvětlení také hrají velkou roli. Teplé odstíny mají relaxační a uklidňující účinky, naopak neutrální a studenější odstíny se hodí spíše do pracovních prostor, kde je potřeba se soustředit. 

Každý prostor v domě či bytě má svůj účel. Někdy se ale může stát, že jedno místo bude mít jinou funkci ráno a jinou večer. Často se s tímto problémem setkáte v malých bytech, kdy je třeba malý prostor vybavit pro několik různých aktivit. 

Typickým příkladem může být ložnice (koupelna), která ráno slouží k oblékání a úpravě vzhledu a večer spíše jako místo k odpočinku. Zatímco tedy ráno potřebujete intenzivní neutrální světlo, večer se budete cítit lépe při slabším osvětlení v teplejších odstínech. 

Tento problém můžete řešit instalací systému chytrého osvětlení domácnosti a světlo si vždy přizpůsobit podle potřeby.

Jaké technické parametry potřebujete znát?

Intenzita světla

Intenzita osvětlení se uvádí v jednotce LUX (lx) a prakticky jde o množství světla dopadající na 1 m². Běžná intenzita denního světla se pohybuje od 100 do 10 000 lx.

Zatímco pro osvětlení chodeb a schodišť bude stačit intenzita světla do 70 lx, pro obývací pokoj, kuchyň a další místnosti je třeba sáhnout po hodnotách kolem 300 lx a pro pracovní prostory až 500 lx. Správnou intenzitu světla Vám mohou spočítat specializované firmy, které Vám vytvoří světelný projekt.

Teplota chromatičnosti

Každý typ světla má jinou barvu (teplota chromatičnosti) – některé osvětlení je více domodra, jiné zase dožluta až dočervena. Teplota chromatičnosti se udává v Kelvinech (K). Čím více Kelvinů, tím je světlo více bílé až modré.

Většině z nás jsou sympatičtější barvy teplejší (svíčky, klasické žárovky) – dodávají pocit pohody, útulnosti a klidu. Nicméně při zařizování interiéru je třeba se zaměřit na funkce daných prostor.  

Pro místnosti, kde chceme relaxovat a odpočívat, doporučujeme volit barvy teplejší (např. okolo 3 000 K) a do prostor jako je kuchyně, koupelna či pracovna volte barvy s vyšší chromatičností (okolo 5 000 K).  

Index podání barev

Index podání barev se značí zkratkou Ra a dosahuje hodnot 0–100. Pokud má Ra hodnotu 100, znamená to, že lze při daném světle rozlišit všechny barvy, jinými slovy tento světelný zdroj umožňuje přirozené vnímání světla. Pokud je hodnota Ra nižší než 100, dochází ke zkreslení barev.

Reálně pak v případě relaxačních zón použijte svítidla o hodnotě indexu podání barev 60–80. V případě pracovních prostor sáhněte minimálně po osvětlení v hodnotě alespoň 80. 

Jak pomocí světla zlepšit psychickou pohodu

Pozor na modré světlo

Hlavním zdrojem modrého světla je slunce a naše tělo je nastaveno tak, aby na toto světlo reagovalo. Během dne sluneční světlo zvyšuje naši pozornost, paměť a celkovou energii a ve chvíli, kdy je modrého světla méně, je to signál k tomu, že bychom měli odpočívat.

Denní světlo může být velkým zdrojem energie a ukázalo se, že lidé pracující blízko oken mají více energie než ti, kteří jsou zavření v místnosti bez přístupu k dennímu světlu. Až si tedy budete vybírat pracovní místo, jděte po tom, které je co nejblíže oknu.

Problémem moderní doby je, že jsme obklopeni umělými zdroji modrého světla v podobě osvětlení interiéru či v podobě obrazovky elektronických zařízení, které nám mohou bránit v uvedení do “odpočinkového módu”. Děje se tak především z důvodu potlačení produkce hormonu melatoninu, který je potřeba ke kvalitnímu spánku. 

Naučte se s modrým světlem pracovat a využívejte ho k nabuzení, když je potřeba, a naopak se mu vyvarujte ve chvíli, kdy potřebujete relaxovat či spát.

Upravte si biorytmus

Naše tělo reaguje na světlo a tmu ať chcete nebo ne. Při změnách času se pak můžeme cítit vyčerpaní, protože si naše tělo jednoduše nezvyklo.

Pokud jste nuceni vstávat za tmy, bude to pro vaše tělo vždy nepřirozené. Pomoci si ale můžete vcelku jednoduše automatickým stmíváním světel v ložnici. Těsně před časem, kdy plánujete vstávat, nastavíte postupné rozsvícení světel, které bude simulovat rozednění. 

Světlo léčí

To, že má světlo léčebné účinky je vědecky dokázáno a má i svůj odborný název – fototerapie nebo také terapie jasným světlem. Často se používá i k léčbě psychických poruch, depresí nebo poruch spánku a uplatnění nachází i při odstraňování potíží spojenými s Jet Lag, který vzniká přesunem mezi časovými pásmy. Během podzimu a zimy trpí mnoho lidí únavou a poklesem energie způsobené nedostatkem denního světla. Tento jev je nazýván zimní depresí (angl. Seasonal Affective Disorder – SAD) a lehkou formou této poruchy trpí velká část populace.

lVšechny články blogu T-LED.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.