Barva světla LED (teplota chromatičnosti)

Barva světla (teplota chromatičnosti) u LED osvětlení

Zpět do kategorie

Barva světla LED: teplá, denní, nebo studená bílá?

Jakou barvu LED světel si vybrat, aby byl váš domov jaksepatří útulný? Které odstíny naopak podporují aktivitu a hodí se k práci? Poradíme, kde je vhodné zvolit studené, nebo teplé světlo a a co vlastně znamená!

Každý typ světla má jinou barvu (teplota chromatičnosti) – některé osvětlení je více domodra, jiné zase dožluta až dočervena. Platí to jak pro žárovky, tak pro LED pásky. Teplota chromatičnosti (neboli teplota světla) se udává v Kelvinech (K). Čím více Kelvinů, tím je světlo více bílé až modré.

Světlo svíčky nebo žárovky je nažloutlé, jeho teplota se pohybuje v rozmezí 1000 až 4500 K. Typické denní světlo v poledne a světlo zábleskové má teplotu kolem 5000 až 7000 K. Při zatažené obloze a úplném vyjasnění dosahuje světlo nejvyšší teploty, a to kolem 8500 až 12000 K.

Teplá bílá: teplý odstín světla

  • Teplota světla: 2800 – 3300 kelvinů
  • Barva světla: nažloutlá či naoranžovělá, podobná klasické žárovce, působí příjemně a útulně
  • Doporučené použití: obývací pokoj, ložnice, dětský pokoj a všude tam, kde se máme cítit příjemně a uvolněně

Studená bílá: chladnější tón osvětlení

  • Teplota chromatičnosti: 5000 – 6000 kelvinů
  • Nálada: Je pocitově neutrální
  • Doporučené použití: kuchyň, koupelna, pracovny, na místech s nedostatkem denního světla v kancelářích, nákupních střediscích, ale také například při léčbě depresí během dlouhého zimního období, kdy je nedostatek přirozeného denního světla

Vyberte si žárovku v teplotě, která vám vyhovuje nejvíce. Obraťte se na nás, rádi poradíme.

LED žárovka E27

Studená bílá
Studená bílá
Denní (neutrální) bílá
Denní (neutrální) bílá  
Teplá bílá
Teplá bílá

Proč mají LED světla různé barvy?

LED diody se prodávají v několik barevných provedeních. Barva je ovlivněna tím, jaký polovodič v diodě je. Výsledná barva závisí na uvolněných fotonech – modré světlo vzniká uvolňováním vysoké energie, červené světlo naopak uvolňováním energie nízké. LEDky jsou monochromatické – vyzařují pouze jedno světlo (dominantní vlnovou délku).

Navzdory pestré škále barev neumí LED diody přímo emitovat bílou barvu. Většinou se jí dosahuje pomocí mísení barev, příp. fotoluminiscence. Díky tomu bílé světlo samozřejmě je k dostání hned v několika barevných teplotách.

Co je to barevná teplota?

Barevná teplota, odborně teplota chromatičnosti, je vyjádření barvy, kterou vyzařuje dané svítidlo. Na rozdíl od běžných svítidel je poměrně těžké určit teplotu chromatičnosti LED svítidel – proto se většinou udává rozsah, ve kterém LED žárovka svítí.

V zásadě platí, že čím méně Kelvinů, tím je světlo teplejší a tmavší. Např. světlo obyčejné svíčky má 1900 Kelvinů. Klasická zářivka může mít až okolo 6000 K.

Jakou barvu světla do koupelny, pracovny nebo obýváku?

Většině z nás jsou sympatičtější barvy teplejší (svíčky, klasické žárovky) – dodávají pocit pohody, útulnosti a klidu. Zákazníci je také preferují ze zvyku (máme je spojeny s domovem). Nejlepší ale je řídit se podle toho, jaká barevná teplota vám vyhovuje v dané místnosti, což se liší také podle zařízení interiéru.

Ze zkušenosti můžeme říci, že pro místnosti, kde chceme relaxovat a odpočívat, je lepší volit barvy teplejší (např. okolo 3000 K). Teplá barva je v podobném odstínu jako západ nebo východ slunce, což navozuje klid. Teplé světlo se tudíž hodí do ložnice nebo obýváku.

Do prostor jako kuchyně nebo koupelna můžeme volit barvy s vyšší chromatičností (okolo 5000 K). Vytvářejí čistý a moderní dojem (výjimkou je, máte-li například kuchyň stylizovanou tradičně nebo rustikálně – tam by nemuselo studené světlo působit dobře). Ze studeného světla nemějte strach; např. klasické denní světlo při zamračené obloze má okolo 7000 K.

Protože světla s vyšší teplotou chromatičnosti mají tendenci nás aktivizovat, je dobré umisťovat studená světla do místností, kde plánujeme pracovat – dílny, pracovny, kanceláře (ano, i to je důvod, proč je většině kanceláří nepříjemné studené světlo). Vyšší teplota barvy zahání mrákoty a zvyšuje pracovní produktivitu, protože simuluje světlo za bílého dne.

Rady a tipy na osvětlení:

Jak vybrat správnou barevnou teplotu?

Úplně nejlepší variantou je vyzkoušet si, jaké světlo vám v pokoji vyhovuje. Mějte na paměti, že barevná teplota vytváří dojem celé místnosti a ovlivňuje vnímání barev nábytku a doplňků. Takže doporučujeme zkoušet, abyste nebyli zklamáni výsledkem. Nedejte na dojem ze světla v obchodě – uvědomte si, že každý interiér je osobitý.

Je dlužno dodat, že v prodejnách, kde svítí více světelných zdrojů zaráz, těžko pocítíte barvu a intenzitu světla. Pozor také na více zdrojů světla na prodejně – nakonec nikdy nevíte, dokud ji nemáte doma. A to platí všeobecně.

Umístění LED světel

Většina LED světelných zdrojů má mnohem nižší úhel vyzařování než většina klasických žárovek. Maximální úhel bývá okolo 120 stupňů. Moderní produkty ale nabízejí také úhly až 360 stupňů. Při zařizování buďte obezřetní, abyste vybrali úhel, který vám vyhovuje. U nižších úhlů byste měli na umístnění myslet, aby výsledek byl podobný klasickým žárovkám. LED světla jsou směrová – takže je možné, že v místnostech budou místa, která jsou méně osvícená, proto je dobré mít v pokojích více světelných zdrojů.

Pozor na označení výrobců

Protože výrobci často označují světla různými jmény, je dobré si udělat pořádek v tom, o jaké barvy přibližně jde. Ruku na srdce, těžko si uděláte obrázek o tom, jaká je denní bílá, čistá bílá, přirozená bílá nebo studená bílá. Vždy se proto dívejte na barevnou teplotu v kelvinech – tak máte jistotu, že např. studená bílá je stejná barva u dvou různých výrobců.

U nás v e-shopu T-LED najdete barevnou teplotu studená bílá (5000 – 6500 K), denní bílá (4000 – 5000 K) a teplá bílá (okolo 3000 K).

Nejste-li si s výběrem jisti, obraťte se na nás, rádi vám poradíme. Pokud nevíte, jakou zvolit barevnou intenzitu, společně si na to posvítíme.

lVšechny články blogu T-LED.cz

11 komentářů u „Barva světla (teplota chromatičnosti) u LED osvětlení“

  1. Dobrý den. Vaše užitečné rady mě moc pomohly při výběru správného osvětlení. Děkuji. Vašek

  2. Zdá se mi, že mate prohozený obrázek u LED žárovka E27 Studená bílá – Denní bílá!

    1. Nemají. Na rozdíl od spousty jiných eshopů to mají správně. Denní bílá je vždy ta víc do modré.

      1. Denní bílá je vždybta víc do modré tak proč je to na obrázku naopak. Kupte si brýle pane.

    2. žlutá – teplá bílá
      žlutobílá – teplá
      bílá/modrá – studená bílá
      Také si myslím Michale, že je to přehozené

  3. Dobrý den,
    jakou zvolit teplotu barvy do truhlárny,kde jsou točící se stroje?
    Díky za odpověď.

    1. Dobrý den, v takovéto dílně by se měli používat u strojů jako je formátovací pila a podobně klasická světla, nebo alespoň v kombinaci s LED.

  4. Na základě mojí subjektivní zkušenosti je nejlepší teplota led žárovky 4000K, nejvíce se mi osvědčila filamentová žárovka značka Osram. ( 2700K je nažloutlá a dle mého názoru působí nepříjemně). Pokud vezmu v potaz, že denní světlo má rozmezí od 5000K do 12000K je 4000K těsně pod spodní hranici denního světla a působí velmi neutrálně a neruší přílišným modrým, či žlutým odstínem. 5000K a více už do domácnosti nedoporučuji.

    1. Vybírám LED žárovku a musím s vámi souhlasit, že žárovka s 2700K svítí žlutě a je nedostačující pro osvětlení kuchyně, obýváku i dětského pokoje. Působí nepříjemně. Nej je žárovka s 3000-4000K. Je ale těžko ji sehnat. V obchodech mají vesměs jen s 2700K a když ji odmítnete koupit hledí na vás, co že jste si to dovolil. Budu nejspíš kupovat na e-schopu. Třeba komentář pomůže dalšímu při výběru.

      1. Pletete koše s baňama. Teplota bílé je v K a to nemá žádný vliv na to, jak moc světlo svítí. Na intenzitu svitu má vliv světelný tok v lm. Tedy pokud světlo nedostačuje intenzitou, nemá na to vliv jeho barva. Tedy jednoduše si kupte světlo s vyšším příkonem ve W, ono to korespoduje i se světelným tokem v lm. Jinak to popisují správně, za mě nejdůležitější je mít 2700K tam, kde se pohybujete před spánkem. Tedy pro mě i koupelna, dětský pokoj. Popřípadě dnes se prodávají kolem 1000Kč světla, kde lze barvu měnit. Sám je mám v obýváku a kuchyni, kde přes den, když potřebuji světlo si nastavím více K a večer zase méně. To je pro mě příjemné. Jinak platí 100 lidí, 100 chutí/očí, tedy zde jsou nějaká obecná doporučení, ale každý si kupte, to co je Vám příjemné.

  5. Vybírám LED žárovku a musím s vámi souhlasit, že žárovka s 2700K svítí žlutě a je nedostačující pro osvětlení kuchyně, obýváku i dětského pokoje. Působí nepříjemně. Nej je žárovka s 3000-4000K. Je ale těžko ji sehnat. V obchodech mají vesměs jen s 2700K a když ji odmítnete koupit hledí na vás, co že jste si to dovolil. Budu nejspíš kupovat na e-schopu. Třeba komentář pomůže dalšímu při výběru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.