Venkovní osvětlení s pohybovým čidlem

Zpět do kategorie

Venkovní světla s čidlem vám dobře poslouží při pohybu kolem domu. Výhodou je, že reagují nejen na vaši přítomnost, ale i přítomnost nezvaných hostů, které náhlé rozsvícení světla jistě odradí od postranních úmyslů. Venkovní osvětlení s pohybovým čidlem vám také ušetří peníze – nestane se, že celou noc zapomenete rozsvícená světla před vchodem, na zahradě nebo před kůlnou.

Pohybová čidla vyhodnocují pohyb a dle nastavení se zapínají a vypínají. Více o pohybových čidlech najdete zde » I u čidel je nutné hlídat vhodnost IP krytí a maximální příkon spínaného spotřebiče (například osvětlení).

Hned po výběru čidla je také důležité vhodně vybrat světlo, které k čidlu připojíte. Světlo by mělo být odolné vůči častému vypínání a zapínání. Z tohoto pohledu je venkovní LED osvětlení s čidlem = kombinace LED světla, LED žárovky a čidla ideálním řešením, jelikož četnost jejich zapnutí a vypnutí nemá na životnost vliv.

Kam venkovní světla s čidly umístit

Venkovní svítidla s čidly má smysl umisťovat tam, kde je opravdu využijete. Zvažte, kde vám budou opravdu pomáhat. Ideálně ve chvílích, když se snažíte trefit do klíčové dírky a to jak u vchodu do domu, nebo u vchodu do kůlny. Také pokud jste trošku strašpytlové a chcete mít přehled, když se něco šustne v temných zákoutích vaší zahrady. V tomto případě však musíte počítat s tím, že čidlo sepne i v případě, kdy pod ním proběhne sousedovic kočka a váš pes hned za ní.

Osvětlení s čidly před kůlnou - posviťte si, jestli máte opravdu zamčeno.
Foto © Jetiveri, Pixabay, 2017

Světlo s čidlem u vchodu do domu

Pro venkovní použití u vchodu do domu můžete vybírat mezi venkovními světly s již integrovanými čidly nebo pořídit čidlo a světlo zvlášť.

Venkovní světlo s čidlem
Venkovní světlo s čidlem
Pohybové čidlo s kloubem.
Pohybové čidlo s kloubem.

U vchodu do domu se nejčastěji využívají běžná pohybová čidla umístěná nad dveřmi do vchodu. Tato čidla reagují na pohyb, ne na přítomnost osob. Mají různý úhel záchytu pohybovaného objektu, běžně v rozmezí 100 až 360° i různých dosah zabíraného objektu. Některá čidla dokáži reagovat na pohyb, který se objeví ve vzdálenosti až 20 m. Záleží tedy v jaké chvíli si přejete, aby senzor reagoval. Zda vám bude světlo stačit až budete zasouvat klíč do zámku, nebo chcete mít osvícenou už cestu ke dveřím.

V nejlepším případě mají i pohyblivý kloub, díky kterému můžete čidlo nastavit v takovém úhlu, v jakém potřebujete.

Pohybová čidla s kloubem.
Pohybová čidla s kloubem:
  • úhel záchytu 180°
  • dosah 12 m
  • doba sepnutí 10 sekund až 7 minut

U senzoru si individuálně nastavíte dobu sepnutí. Senzory mají různá rozpětí běžně v rozmezí vteřin až sekund. Běžně se nastavuje kratší délka sepnutí. Kolem 1 až 2 minut a pokud se náhodou nestihnete tak rychle do domu dostat, jednoduše se zase pohnete a světlo se opět znovu rozsvítí.

Některá čidla umožňují také nastavit citlivost na světlo. V praxi to znamená, že můžete nastavit při jaké intenzitě světla se čidlo spíná. Nebude se vám tedy stávat, že čidlo zapne světlo přes den.

Pokud potřebujete poradit jaké čidlo vybrat, obraťte se na nás »

lVšechny články blogu T-LED.cz

2 komentáře u „Venkovní osvětlení s pohybovým čidlem“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.