Ambientní osvětlení auta

Jak si osvětlit interiér auta LED pásky? Rady a tipy

Zpět do kategorie

Přemýšlíte, jak si vylepšit interiér vašeho auta? Zkuste ambientní osvětlení! Barevné i bílé LED pásky působí velice moderně, navíc nejen zkrášlí vnitřní prostor auta, ale zároveň osvětlí místa, která jsou hůře dostupná. Nemusíte být vyloženě odborníkem na tuning automobilů, instalaci LED pásků do auta pro jeho ambientní osvětlení zvládnete i bez velkých technických a kutilských znalostí.

V mnoha kamenných obchodech i na internetu najdete již připravené sady LED pásků na osvětlení interiéru aut. Sady jsou často finančně nevýhodné a obsahují nekvalitní materiál. Z tohoto důvodů je lepší sáhnout po dílčích částech, které budete k instalaci LED pásků do auta potřebovat. Zpravidla se jedná o klasické 12V LED pásky, ALU profily a základní nářadí. Vybrali jsme pro vás tři místa uvnitř auta, kde LED pásky dobře vypadají a kam se nejčastěji instalují.

Osvětlení prostoru nohou

Velice praktickým pomocníkem na cestách je osvětlení prostoru nohou. Působí moderně a zároveň ho oceníte ve chvílích, kde hledáte zapadlé věci. K osvětlení prostoru nohou budete potřebovat vnitřní LED pásek. Ten doporučujeme nainstalovat na hliníkový profil, který poslouží jako chladič.

Jak zapojit LED pásky do auta?

V autě můžete LED pásky zapojit několika způsoby, záleží především na typu auta. Pokud chcete, aby vám pásky svítily při jízdě pořád, doporučujeme zapojit LED pásky do vypínače světel. V případě, že chcete, aby se LED pásky rozsvítily, když otevřete dveře, zapojte LED pásky do stropního osvětlení.

LED pasek-SB3-600
LED pásek-SB3-600
modrý led pásek do akvária
Modrý LED pásek SQ3-600

Osvětlení prahů

Další designovou vychytávku představují osvětlené prahy, které se rozsvítí v momentě, kdy otevřete dveře od auta. K instalaci budete opět potřebovat LED pásek a hliníkový profil. Instalace probíhá velice podobně jako v případě osvětlení prostoru nohou. Zapojení LED pásku záleží hlavně na typu automobilu a na tom, jestli chcete, aby LED pásek svítil po celou dobu jízdy, nebo jenom při otevření auta.

LED pásek zalitý SQ3-W600
LED pásek zalitý SQ3-W600
Led pásek barevný UV LED pásek 9,6W
UV LED pásek 9,6W

Osvětlení zavazadlového prostoru

Problém s přeplněným kufrem a následným hledáním jedné určité věci po tmě zná skoro každý řidič. Vyřešte tento problém osvětlením kufru LED páskem. Možností, jak si kufr osvětlit, je hned několik a opět záleží na typu auta. LED pásek můžete nalepit na spodní vodorovnou plochu rolety. V tomto případě je potřeba vyřešit situaci, kdy byste roletu chtěli z kufru vyndat. Jednodušší způsob představuje nalepení LED pásků podél bočních stran kufru.

Jak LED pásky instalovat?

Pokud si nejste jistí, jak LED pásky instalovat, přečtěte si krátký článek, ve kterém se dozvíte více o stříhání, lepení, výběru zdroje a zapojení LED pásků.

lVšechny články blogu T-LED.cz

17 komentářů u „Jak si osvětlit interiér auta LED pásky? Rady a tipy“

  1. Dobrý den,
    nedočetl jsem se, zdali led pásku v autě neškodí případné přepětí od alternátoru. Pásky jsou na 12V, co když dostává 14 V ? Je potřeba nějaká “krabička”, která udržuje napětí na 12 V ? A kde ji sehnat, pokud ji v nabídce nemáte ?
    A jako další možný problém může být kondenzace vlhkosti v mínusových teplotách, kdy se pásek při svícení ohřeje a po zhasnutí se může orosit. A pokud se znovu rozsvítí a bude orosený, tak bude zřejmě zkratován.

    1. Dobrý den,
      14V led pásku nijak neuškodí. Většinou jde do pásku 14V ve chvíli, kdy se baterie v autě dobíjí, ale nijak to pásek nepoškodí. Instalace v interiéru vozidla problém není. Teplot se bát nemusíte, zakupují u nás led pásky různé autodílny a instalují je právě do interiéru automobilů.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

    2. No mě pásky z Číny v autě většinou zakrátko odešly. Tak jsem nainstaloval ke každému stabilizátor 7812 za 5kč a je to v pohodě.

    1. Dobrý den,

      kolik chcete, čím více LED na baterii napojíte, tím rychleji se může vybít.

      S podzravem
      T-LED s.r.o.

    2. Tolik než zvednete odběr světla nad dimenzovanou hodnotu a odpalite si konfortni jednotku. Standartne je tam žárovka 2w max. 2x2w. Metr pásku je dle použitých čipů a jejich množství 5-10w

    1. Dobrý den,

      pásky máme široké 3,5mm , 6mm, 8mm, 10mm, 11,5mm, 12mm. Nekteré jsou na 12V, některé jsou na 230V.

      Bližší info naleznete v kategorii : Led pásky na našem e-shopu.

      S podzravem
      T-LED s.r.o.

  2. Technicky dotaz ohledne zapojeni do radia aby se rozviceli po oteni klicku do prvni polohy existuje zde nejaky vetsi problem ohledne propojeni dratu ? predem diky za odpoved

    1. Dobrý den,
      v otázce zapojení se musíte obrátit na odborně způsobilou osobu v oboru autoelektrika.
      S pozdravem
      T-LED s.r.o.

    2. Dobrý den,
      obvykle toto zapojujeme na zapínání světel, jelikož se při tom rozsvěcí i budíky. Dále můžete zapojení provést pouze na otevření dveří.
      Pokud se budete chtít na cokoliv z tohoto zeptat napište mi na email: h.nesnera@gmail.com

      1. Dobrý den, chci se zeptat prosím zda nevíte kdo by nainstaloval do multivanu led osvícení. Jednalo by se o dekorativní osvícení ve dveřích a v přístrojové desce. Děkuji

    3. Do radia bez problému. Snad jen rozměr, aby se to tam vešlo. Podsvícení LED jsem dělal už asi před 20ti lety. Nahrazoval jsem malinké žárovičky

      1. Na rádio možná ale určo bych dal bacha na rušení od LED některá rádia by to nemusela pobrat a mohli by mít problém, případně doplnit vedení o ferit, jinak 14V určitě neva vychází se vždy z toho že spotřebič musí dát nějaký výkon což je tedy hodnota napětí x protékající proud x (účiník), tedy dejme modelový příklad při 12V a 10W pásku bude protékající proud 0,83A pokud napětí stoupne na 14V pak bude pro výkon 10W dostačující proud 0,71A led pásek nebude mít problém pokud jsou smd rezistory na něm dobře dimenzované a kvalitní nicméně komponenty pásku se zahřívají takže i otázka chlazení je důležitým aspektem pro životnost

  3. Koupili jsme ojetý Fiat doblo 1.4 t-jet 88kw (263) CNG (2017), ale osvětlení je slabé a nastavitelné zesílení červeného jasu když už je na maximu, žárovičky nejsou vypálené.
    OTÁZKA: Prosím o radu jak a čím mohu zlepšit osvětlení budíků.
    Předem všem děkuji za odpovědi a přeji hezký den.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.