Posouvání času – kdy, jak, proč a zač?

Zpět do kategorie

Taky se každoročně ptáte, který den se mění čas? Ve skutečnosti je poměrně jednoduché si termín zapamatovat. Na letní čas přecházíme poslední neděli v březnu a na zimní čas poslední neděli v říjnu. V roce 2019 nás tedy změna času čeká v neděli 31. března, kdy se hodiny posunou z druhé na třetí hodinu ranní. Spát tedy budeme o hodinu méně.

Vypadá to však, že brzy budeme moci tyto termíny vypustit z hlavy. Evropská unie loni učinila významné kroky pro ukončení posouvání času. Podle spekulací jsme poslední hodinový posun měli pocítit už 28. října 2018. To se však – jak určitě víte – nestalo.

Který čas je správný – letní nebo zimní?

Ve skutečnosti není pojem zimní čas úplně přesný. Zimní čas je totiž jen prachobyčejný standardní čas, vůči kterému si v létě hodinu přidáváme.

Zavedení a opětovné zrušení letního času provází naši historii už od první světové války. Na začátku světových válek byl zaveden a po jejich konci opět zrušen.

Motivací k samotnému zavedení letního času byla vždy úspora elektrické energie, která je ušetřena za svícení. Většina lidí je totiž aktivnějších večer po západu slunce než ráno před východem slunce.

Jak by to vypadalo v praxi po přiklonění k zimnímu, nebo naopak letnímu času?

Necháme si letní čas:

  • změna se dotkne 7 měsíců roku (březen–říjen)
  • 1. června by slunce vycházelo v 5 hodin a zapadalo v 21 hodin (jako teď)
  • 1. prosince by slunce vycházelo v 8 hodin 40 minut a zapadalo v 17 hodin

Necháme si standardní = zimní čas:

  • změna se dotkne 5 měsíců roku (říjen–březen)
  • 1. června by slunce vycházelo ve 4 hodiny a zapadalo v 20 hodin
  • 1. prosince by slunce vycházelo v 7 hodin 40 minut a zapadalo v 16 hodin (jako teď)

Který čas by se líbil víc vám? Diskutujte pod článkem 😉

Šetříme za svícení, nebo ne?

Většina specialistů na spotřebu energie uvádí, že jsou úspory elektrické energie se změnou času minimální a zanedbatelné. Některé studie dokonce uvádějí, že vliv je naopak lehce negativní. Nemusíme mít tedy strach, že bychom jen s jedním časem zaplatili za svícení víc.

Letní čas nám peněženky neušetří, ale jedna věc zaručeně ano – LEDková světla a žárovky. Více o úspoře energie s LED technologií najdete tady>

lVšechny články blogu T-LED.cz

1 komentář u „Posouvání času – kdy, jak, proč a zač?“

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Pokud se rozhodnete vyplnit své jméno, případně i e-mail, poskytujete nám tak vaše osobní údaje. Jejich správcem je společnost T-LED s.r.o. a budou použity k zaevidování vašeho komentáře a k případné odpovědi na něj. Současně budou předány poskytovateli systému blogu, což je nezbytné pro jeho funkčnost. Stiskem tlačítka odeslat komentář k výše uvedenému udělujete váš souhlas. Více o ochraně vašich osobních údajů se můžete dozvědět zde.